""

Dr. Çilsal, anne sütünün önemine değindi « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 23:12

Dr. Çilsal, anne sütünün önemine değindi

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Zeynep Çilsal, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası Dolayısıyla yaptığı açıklamada anne sütünün önemine değindi.

Dr. Çilsal, anne sütünün önemine değindi
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2022 - 15:13

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Zeynep Çilsal, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası Dolayısıyla yaptığı açıklamada anne sütünün önemine değindi.

Uz. Dr. Zeynep Çilsal, anne sütü’nün, yenidoğanların gereksinimi olan tüm besinlerin ilk 6 ay sağlayabilen en iyi gıda olduğunu söyledi.

Dr. Çilsal, “Her anne, bebeğinin ihtiyacı olan en uygun sütü üretir. Prematüre, düşük doğum ağırlıklı veya normal gelişimdeki bebekler için, gün gün süt içeriği ve miktarı değişmektedir.

Bebeğin anne göğsüne teması ile anne beynine uyarı gider. Hormon salgısının artması ile annedeki süt salınımı artar. Anne beslenmesi, emzirme ve uyku sütü en çok arttıran faktörlerdir. Yenidoğan bebekler ilk günlerde emmekte zorlansalar bile tekrar tekrar denenmelidir. Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişkinin sağlamlaşmasını ve güvenli bağlanmayı sağlar. Emzirme, bebeğin isteğine göre günde ortalama 8-12 kez yapılmalıdır. Yeterli tartı alımı, uyku düzeni, günde 5-6 kez ıslak bez görülmesi beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle (su dahi verilmeden) beslenmesi, altıncı aydan sonra ek gıdalara geçilse bile en az 2 yaş ve sonrasına kadar emzirilmeleri önerilmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşta ortaya çıkan tip 1 ve tip 2 diyabet, çölyak, iltihabi bağırsak hastalıkları, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, şişmanlık ve obezite, multipl skleroz, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıklar daha az görülmektedir. Ayrıca anne sütüyle beslenenlerin okul başarıları daha yüksektir.”ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.