""

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ-3 « Yeniufuk Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 05:21

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ-3

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ-3
Son Güncelleme :

02 Ağustos 2022 - 16:37

ANADOLU SELÇUKLUSU

Anadolu ‘da Roma İmparatorluğu, Bizans Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklusu hüküm sürdürmüştür. 1071 ’de Alparslan’ın Bizans İmparatoru Roman Diyojen’i Muş Malazgirt’te yenmesi ile Anadolu Orta Asya da düzen bulamayan konar göçmenleri Anadolu’ya cezbetti bunda Anadolu da tahılın, buğday ve arpanın pazarda var olması şehir devletlerinin çokluğu hayvancılıkla geçinen Türkmenlerin Anadolu da ve özellikle kırsal yerleşmesinde sebep olmuştur. Büyük dere, çayları, ırmakları, takip ettiğimizde sulu taban arazilerin sulu taban arazilerin Türklerden önce Anadolu da yaşayanlar tarafından kullanılmakta olduğunu görürüz, o nedenle Türkmenler otun bol olduğu serin yaylaları tercih etmeleri  sulu ovaların hep dolu olmasından doğmuş bir zarar ettir bir tek dağlık yaylalık anlamlar boştu. Roma İmparatorluğu, Bizans Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklusu ve Osmanlıda her biri kendinden önceki devlet düzenini, ekonomik hayatı kabullenerek, koruyarak devam etmiş devlet geleneği olmuştur. Bizans Roma İmparatorluğunu Büyük Selçuklu Bizans İmparatorluğunu Anadolu Selçuklu Büyük Selçukluda devir aldığı devlet düzenini Osmanlıda Bizans’tan devir aldığı ekonomik hayatı koruyarak gelmiştir. Tarım din toplumlarında en önemli olan insan hayatının devamını sağlayan gıda arzını çok önemli saymıştır. Bizans’ta ve Osmanlı da tarımsal üretim yapanlar devlet tarafından korunmuştur. Osmanlı da tarımsal üretimde 3 türlü kurum vardır.

  • Has tımar padişah arazileri
  • Zeamet sadrazam vezirlere
  • Tımar derebeylerine,

Köylüye üretmesi için verilen topraklar Osmanlıda tımar sisteminde tam devlet toprakları Allah adına Halife padişahın tasarrufun dayalı Padişah Halife toprak kullanma hakkını devlet adamlarının derebeylerin durumuna göre pay ederdi. Tımar sistemiyle Anadolu da gıda arzı hep sağlanmıştır. Hem tahıl üretimi hem hayvancılık bir denge içerisinde üretmiştir. Eşkıyalığın olduğu yer ve yıllarda çift bozan eşkıyalık haricinde Anadolu coğrafyası yaşayanlara yetecek kadar gıda sağlamıştır. Yozgat küçükbaş hayvancılıkta yeşil mercimek ve sarı bursa cinsi makarnalık, bulgurluk buğday üretiminde katık üretiminde bir üretim merkezi olmuştur. Bundan da delice çayının, çekerek çayının, kozan çayının, bişek özünün çok olumlu etkileri olmuştur.

Osmanlıda 2 yıl ekilmeyen topraklar devlet tarafından alınıp ekenlere verilirdi. Osmanlı üretmenin önemini iyi biliyordu. Özellikle de Anadolu da hayvancılıkla uğraşan yörükleri yerleşik düzene sokup vergi ve asker almak için sabit bir yere iskân etmeye çalışmıştır. Özellikle balkanlarda başlayan milliyetçilik akımları sonucu asker alamayan Osmanlı alamayan 3 selim, 2 Mahmut’tan başlayarak konar göçmenleri bir yere yerleştirmeye çok önem vermiştir.

Türklerin Anadolu’daki varlığı, Anadolu’nun Türk yurdu olması ve

Türkiye kelimesinin dünya lisansına girmesi

Yazının icadı Dünyada yazılı belge bırakmayı dün ne olmuşum belgesini bırakmıştır. Sümerler dünyada ilk yazıyı bulanladır. Bu icat sonrası batılı çok önemli devletler günümüzde Sümerlerin icadı olan yazının icadı ile gelişmiştir. Bilim, teknolojiyi bu sayede gelişmiştir. Hititlilerin Anadolu da hakim olması yazıyı bilmeleri çok önemlidir. Sümerlerin, Hititlerin ön Turani kavimlerden ataları iddiası Mustafa Kemal Atatürk‘ün Türk dil teorisinin Sümer ve Hitit kökünü belgeleme çabaları yaşayan Sümerolog ilmiye Çığ’ın eserleri dikkatle izlenmesi gereken kaynaklardır. 1071 de Alpaslanların Bizans İmpatorluğu Romen Diojeni Malazgirt’te yenmesiyle Anadolu konargöçer ata binen iyi ok atan kılıç kullanan genç Türkmenlerin Anadolu şehirlerinde çokça gözükmesini Ermeni tarihçisi Urfalı Mateos Türklerle ilgili kitaplarında şu şekilde bahsediyor;

“Uzun saçlı, ata binen, iyi ok atan, iyi kılıç kullanan guruplar Anadolu da çoğaldı.” Yine o dönemin gelişmiş şehri Cenovo, Venedikli tüccarlar Anadolu da tiftik, halı, kilim alıp Avrupa da pazarlarken Bizans İstanbul’a hakimken Anadolu’yu Türkiye diye tarif etmeleri şehir devletler haricinde kırsalda büyük bir Türk kitlesinin varlığının varlığının kanıtıdır. (Sürecek)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.