""

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ – 9 « Yeniufuk Gazetesi

30 Nisan 2024 - 02:27

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ – 9

DÜNDEN BUGÜNE YOZGAT’IN HİKÂYESİ – 9
Son Güncelleme :

22 Ağustos 2022 - 17:29

Çapanoğlu Büyük Camii’nin yapılışı
Bilindiği üzere Çapanoğlu Büyük Camii iki kısımdan oluşur. İlk yapıyı oluşturan beyaz taşlar, Sarıkaya Roma Hamamı kalıntılarından sökülüp, hava şartlarının uygun olduğu dönemlerde camız kağnılarıyla taşınarak buraya kadar getirilmiş ve kullanılmıştır.
Büyük Caminin mimarı, yine kentin imarından sorumlu Yozgatlı Nakkaş Simon’dur ve Amasya, Sivas, Tokat ve Kayseri yörelerinden temin ettiği taş ustalarını çalıştırmıştır. Bu caminin iç süslemesi, boyama ve hat motiflerini yine Nakkaş Simon yapmıştır. Çapanoğlu Büyük Camii, İstanbul’da bulunan Süleymaniye Camii’ne çok benzer. Beyaz yapıya sonradan eklenen kısımda kullanılan sarı-bordo renkli taşlar ise Büyük Nefes Köyü’nde bulunan Ermeni kilisesinden sökülerek getirilmiştir.
Sözkonusu taşların yontulmamış doğal hali, Büyük Nefes Köyü ile Görpeli Köyü arasında bol miktarda mevcuttur. (Sürecek)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.