""

Hac yolculuğu için Yozgat’tan ilk kafile dualarla uğurlandı « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 22:32

Hac yolculuğu için Yozgat’tan ilk kafile dualarla uğurlandı

Hac ibadetini yerine getirmek üzere Yozgat’tan kutsal topraklara gidecek olan ilk kafile dualarla uğurlandı.

Hac yolculuğu için Yozgat’tan  ilk kafile dualarla uğurlandı
Son Güncelleme :

27 Temmuz 2018 - 7:00

Hac ibadetini yerine getirmek üzere Yozgat’tan kutsal topraklara gidecek olan ilk kafile dualarla uğurlandı.
282 Hacı adayı için Bilal Şahin Külliyesi’nde uğurlama programı gerçekleştirildi. Kuran tilavetiyle başlayan programa İl Müftüsü Salih Sezik, AK Parti İl Başkanı Celal Köse, Hayırsever İşadamı Bilal Şahin, hacı adayları ve yakınları katıldı. İşadamı Bilal Şahin, hacı adaylarına kumanya ikramında bulundu.
“MÜSLÜMANLARIN
KUCAKLAŞMASINI
SAĞLAYACAK”
Uğurlama töreninde yaptığı konuşmada Hac ibadetinin önemine değinen İl Müftüsü Salih Sezik, “Hac İslam’ın kemale erdiği Ayet-i Kerim ile Veda Haccı’nda Peygamber Efendimize Arafat Meydanı’nda bildirilmiştir. Bir Müslümanında İslam’ın kemale erdiği gibi kemale ermesinin, olgunlaşmasının ve bütün Müslümanlarla kucaklaşmasını sağlayacak, Allah’ı Teâlâ’ya, Hazreti Peygambere, Hazreti İbrahim’e ve Ashab-ı Kirama manevi yolculuğu ifade eden bir ibadet yolculuğudur. Hac dünyanın dört bir yanından gelen her renkten, her dilden, her ırktan, her statüden Müslümanın birleştiği, gövde gösterisi yaptığı, Allah’ın birliğini temsil eden Kâbe-i Muazzama etrafında bir birine kenetlendiği ve kardeş olduğu dünyanın en muhteşem manzaranın oluştuğu bir mekândır” dedi.
“SAYISIZ FAYDASI VAR”
Hac ibadetinin sayısız faydaları ve hikmetleri olduğunu vurgulayan Müftü Sezik,” Bunlardan; ihram, kefene bürünmek gibidir. Arafat Meydanı’nda durmak mahşer meydanında durmayı hatırlatır. Kâbe’ye kavuşmak Allah’ı Teâlâ’ya kavuşmayı hatırlatır. Zemzem suyu insanın temizlenmesini, o su içildikten sonra bir daha insanın midesine haram lokmayı indirmemeyi temsil eder. İsmail Aleyhisselam’ın hayatının kurtarmak için Arafat’ın etrafında zemzem arayışı içine giren Hazreti Hacer annemiz gibi bizlerde Kur’an membaından yavrularımızı beslemek suretiyle çocuklarımızı tertemiz bir şekilde yetiştirmenin, iyi bir Müslüman olmalarını sağlamak için verilen önemli bir karardır hac ibadeti” şeklinde konuştu.
“NEZAKETLİ OLMAYA DİKKAT EDİN”
Yolculuk ile ilgili uyarılarda da bulunan Sezik, “Seyahat esnasında kimseyi incitmeleri gerekir, çünkü hac yolculuğu hak yolculuğudur, ibadet yolculuğudur, hac ibadeti ifa edilirken gösterilen hassasiyet, nezaket hac yolculuğu boyunca dikkat edilmelidir. Eksiksiz bir hac ibadeti yapmak için rehber hocalarımıza kopmamaları ve onları dinlemeleri lazım, aynı odada kaldıkları hac arkadaşları ile iyi geçinmeleri lazım bunların hepsi ibadettir. Orada sevaplar katlanıyor Kâbe’de kılınan bir namaz 100 bin namaz sevabındadır; ama bir günah işlendiği zamanda o günahın da katlanacağının bilincinde hareket etmeleri gerekir. Özellikle saat 10.00 ile saat 15.00 sıralarında kesinlikle güneşte dolaşmamaları lazım. Ekvator bölgesi olduğu için çarpan güneç felç olmalarına neden olabilir. Sağlıklarına, yeme içmelerine çok dikkat etsinler. Rabbim hayırlısı ile gidip dönmelerini makbul bir hac ifa etmiş bir şekilde dönmelerini ve döndükten sonra o temizliğin, şuurun ömür boyu devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Hacı adayları ise çok mutlu olduklarını belirterek Allah herkese nasip etsin dileklerinde bulundu.
Atilla Ertuğrul’da babasının sağlık sorunları nedeniyle annesi ile birlikte kutsal topraklara hac ibadetini yerine getirmek için gideceklerini belirterek, “Çok güzel bir duygu ve tarifi ancak yaşanılarak anlaşılabilir. Allah herkese bu duyguyu yaşamayı nasip etsin.” dileklerinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.