""

İshale karşı bol sıvı ile meyve sebze tüketin « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 15:22

İshale karşı bol sıvı ile meyve sebze tüketin

Yozgat’ta son zamanlarda görülen ishal vakalarına karşı uzmanlar bir dizi uyarılarda bulundu.

İshale karşı bol sıvı ile meyve sebze tüketin
Son Güncelleme :

28 Temmuz 2018 - 7:00

Yozgat’ta son zamanlarda görülen ishal vakalarına karşı uzmanlar bir dizi uyarılarda bulundu.
Artan ishal vakalarına karşı vatandaşların hastalıktan kurtulmak için, istirahatın yanı sıra 2-3 gün süreyle bol sıvı alınması ve bol sebze-meyve tüketmesini tavsiye edildi
Son zamanlarda hastanelere bulantı kusma ve ateş şikayetiyle gelen vakaların çoğaldığına işaret eden Uzmanlar, “Hastalar istirahat ile 2-3 gün çok ciddi bol sıvı alımı ile bol sebze meyve yiyerek bu durumu atlatırlar. Bu durum uzayacak olursa mutlaka bir hekime başvurmaları gerekiyor.
Yediklerinin çok iyi yıkanmış olmasını istiyoruz. Hijyene dikkat etmelerini istiyoruz.
İçme sularının temiz ve hijyenik olması açısından çok dikkat edilmesine, ishal sürecinde çeşme sularının kullanmamalarını hazır su kullanmalarını öneriyoruz.
Etken genellikle viral olduğu için (virüsler yoluyla bulaşabilen anlamında) antibiyotik kullanımını çok önermiyoruz kullanımına gerek yok.
Bu durumda bizim semptomatik tedavi dediğimiz destekleyici tedavilerle durumu kontrol altına alıyoruz.
Özellikle bu dönemde yağlı yememelerini hazır meyve sularından kaçınmalarını hastalara öneriyoruz.”
“İSHAL KALPTE RİTİM BOZUKLUKLARINA YOL AÇIYOR”
Yandaş hastalık varsa ishalin daha da fazla önem arz ettiğini vurgulayan ve ishalin kalıcı hastalıklara yol açabileceği konusunda uyaran Uzmanlar, “Özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda ciddi sıvı elektrolit kaybı olacağı için kalpte ritim bozukluklarına ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olabileceğini söyledi.
Tansiyonda düşmelere neden olabilir. Zaten hastalarda bu dönemde ciddi bir sıvı alımı gerekirse tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz.Bu özellikle yaşlı tansiyonu olan hastalar için daha sonraki takipte de önemli çünkü böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve bir takım komplikasyonlara neden olabiliyor. Biz tabi erişkin hata grubunu görüyoruz ama çocuk hasta grubunda farklı problemlerle çocuk hekimlerimize başvurabiliyor. Başka farklı problemlere böbrek fonksiyonlarında bozulmaya neden olabiliyor.” uyarısında bulundu..

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.