""

İŞSİZLİK ERİTİYOR « Yeniufuk Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 01:05

İŞSİZLİK ERİTİYOR

İŞSİZLİK ERİTİYOR
Son Güncelleme :

23 Ekim 2017 - 7:00

Devlet baba bunun farkında…
Böyle olmasa sık sık vurgu yapılmaz, plan, proje üzerinde durulmaz…
Farkında değiliz ama geriye dönüp baktığımızda Yozgat’ta son zamanlarda yapılan hemen her toplantının baş konusu “İşsizlik” ve “İstihdam” meselesi üzerinde durulmuş!

* * * *
En son kaleme aldığım yazıda da aynı konu üzerinde durduğumu hatırlatmak isterim… AK Partinin İl Başkanı Celal Köse kardeşim görevde bulunduğu 2 aylık süreyi değerlendiren bir toplantı yaptı. Bu toplantıda da Yozgat’ın en önemli sorunu olan “İşsizlik” ve “İstihdam” meselesi üzerinde durulmuş!

* * * *
Hâlbuki Yozgat bir zamanlar ürettiği kaliteli ürünlerle adından çokça söz ettiren İl’lerin başında gelirdi…
Mesela en kaliteli etin merkezi olan Yozgat, tahıl ürünlerinde de söz sahibi bir İl’di. 14 bin kilometre coğrafik yapısıyla Tarım alanları adeta tahıl ambarı durumundaydı…

Coğrafi konum itibariyle hayvancılıkta söz sahibi bir İl olmanın gereği olarak Türkiye’nin et ihtiyacının önemli kısmı Yozgat’ta yapılan hayvancılıktan karşılanırdı.
Ankara ve İstanbul gibi önemli şehirlerde yaşayan vatandaş Yozgat’tan karşılardı et ihtiyacını. Deyim yerindeyse Yozgat son yıllarda çok kan kaybetti…

* * * *
Köy Hizmetleri Müdürlüğünde çalışan bin’e yakın işçinin dağıtılması…
Ardından Tekel İşletmelerinin özelleşmesi…
Orman İşletme Müdürlüğünün küçültülmesi ve çalışanlarının başka yerlere gönderilmesi…
Mesela Tekel Bira Fabrikasının kapatılması, yüzlerce işçinin işine son verilmesi…
Yani Devlet politikası olarak hayatımıza giren “Özelleştirmeler” birçok İl’e zarar vermiş olabilir ama bu politika “Yozgat’ı tüketti.” Yozgat Cumhuriyet tarihi boyunca darbe üstüne darbe almış İl’lerin başında geldiğini söylersek yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız.

* * * *
Bu saydıklarım Yozgat’ın ve bölgenin en önemli geçim ve istihdam kapılarıydı. Geriye dönüp baktığımızda bugün hayatımızda hangisi kaldı?
İnkârda ısrarcı olmaya gerek yok bugün birçoklarının isimlerini ve hangi yıllarda kapatıldığını dahi unuttuk.
Yozgat’ta bugün üretim adına bir şey var mı? ben bilmiyorum hodri meydan buyurun bu sorunun cevabını siz verin, ben de öğrenmiş olayım.

* * * *
Yozgat’ın bu sorunların üstesinden gelmesi için daha öncede ifade ettiğim gibi yapılacak iş belli… Birincisi Özel bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. İkincisi ise Sanayiye dayalı tarım ve hayvancılığın ısrarla üzerinde durulmalıdır.
* * * *
Bir hususun altını çizip konuyu noktalayacağım bilindiği üzere devlet yatırımı olarak bir süreden beri yapılan bazı çalışmalara bağlı olarak Fiziksel anlamda kentin görünümündeki değişiklikler göz ardı edilemez. Gelecekte özellikle kentsel dönüşüm çerçevesinde devam eden çalışmaların üzerinde durmakta yarar görüyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.