Kabayel, memur ve emeklilerin ekonomik sıkıntılarının göz önünde bulundurularak bütçede gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
“BÜTÇENİN, MEMUR VE EMEKLİLERİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK ŞEKİLDE DÜZENLENMESİ ŞART”
Kabayel, 2025 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi’nin TBMM’de görüşülmekte olduğunu hatırlatarak, memurların ve emeklilerin alım gücünün korunabilmesi için bütçede mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. 2025 yılı için kamu alacaklarına uygulanacak olan yeniden değerleme oranının %43,93 olarak belirlendiğini belirten Kabayel, ancak memur maaşlarına yapılacak artışın bu oranı karşılamayacağını vurguladı.
Kabayel, “2025 yılında kamu alacaklarına %43,93 zam yapılırken, memur maaşlarına ise yalnızca %11,3 oranında bir artış yapılması öngörülüyor. Bu, devletin beklentisiyle çelişiyor ve memurların alım gücünü ciddi şekilde düşürecek. 2025’te enflasyon beklentisi %17,5 iken, memurlara yapılacak %11,3’lük artış, çalışanlarımızın ekonomik anlamda zorlanmasına sebep olacak. Gelir dağılımında dengenin bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınması şart” diye konuştu.
Kabayel, memur ve emeklilerin 2025 yılında yaşanacak olumsuz ekonomik etkilerden korunabilmesi için bir dizi tedbir talep etti. Kamu çalışanları ve emeklilerinin alım güçlerinin artırılmasına yönelik önerilerini sıralayan Kabayel, şu düzenlemelerin yapılmasını istedi:
Geçmiş Dönem Kayıplarının Telafisi: Kamu çalışanlarına geçmiş dönemde yaşadıkları maaş kayıplarını telafi etmek için ek zam yapılması.
Maaş Zamlarının Enflasyona Paralel Artırılması: Maaş artışlarının enflasyon oranının altında kalmaması için, zamların en az gerçekleşen enflasyon oranına çekilmesi.
Gelir Dağılımının Düzgün Dağıtılması: Kamu gelirlerinin daha adil bir şekilde dağıtılması için 2025 yılı GSYİH büyümesinin %4 olduğu göz önüne alındığında, maaş artışlarının bu büyüme oranına yansıtılması.
Refah Payı Uygulaması: Kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünün yükseltilmesi için, maaş artışlarına ilave olarak refah payı verilmesi.
3600 Ek Gösterge Düzenlemesi: 2023 yılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’nda belirtilen, birinci dereceye gelen bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi talebinin hayata geçirilmesi.
Gelir Vergisi Oranının Sabitlenmesi: Sosyal adaletin sağlanabilmesi için, çalışanların gelir vergisi oranlarının %15’te sabitlenmesi.
Emekli Maaşlarının Düzenlenmesi: Emekli kamu görevlilerinin maaşlarının düzeltilmesi için, ilave ek ödeme başta olmak üzere tüm ödemelerin emekli maaşı ve ikramiyesi hesabına dahil edilmesi.
Yardımcı Hizmetler Personelinin Durumu: Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin bir defaya mahsus olarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesi.
Bayram İkramiyesi: Kamuda bayram ikramiyesi ödemesinden faydalanamayan memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi.
“2025 Yılı Bütçesi, Kamu Çalışanları ve Emeklilerinin Beklentilerine Cevap Vermeli”
Kabayel, 2025 yılı bütçesinin kamu çalışanları ve emeklilerinin zor ekonomik koşullarda daha fazla sıkıntıya düşmemesi için tüm bu düzenlemeleri içermesi gerektiğini belirtti. Kabayel, “Bütçe, ülkemizin her köşesinde, deprem, sel, yangın gibi afetlere rağmen kamu hizmetini en iyi şekilde üreten memurlarımızın ve emeklilerimizin haklarını gözetecek şekilde hazırlanmalıdır. Bütçede yapılacak düzenlemeler, çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu artıracak, aynı zamanda devletin sosyal adalet ilkesi doğrultusunda hareket etmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
Kabayel, tüm bu taleplerin 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’ne yansıtılması ve memur ile emeklilerin haklarının savunulması için milletvekillerinden destek beklediklerini ifade etti.
/Haber Merkezi
Kabayel, Bütçe görüşmelerine ilişkin çağrıda bulundu
Türkiye Kamu-Sen Yozgat İl Başkanı Mahmut Sunay Kabayel, TBMM’de devam eden 2025 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.