""

KANSER NEDEN ÇOĞALIYOR? (Aylanın Anısına) « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 05:30

KANSER NEDEN ÇOĞALIYOR? (Aylanın Anısına)

KANSER NEDEN ÇOĞALIYOR? (Aylanın Anısına)
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2023 - 17:04

Yozgat’ımızda ülkemizde gün geçmiyor ki genç yaşta vefat eden insanların haberleri ile kahrolmaktayız. Neden, niçin sorusunu soracak olursak derinliklerine girdiğimiz zaman beslenmeyle ilgili sorunlar karşımıza çıkmakta. Piyasada satılan sağlıklı olmayan margarinlerin bu işin sebebi olduğunun kanaatindeyim sanki bir el 1965 den bu güne kadar geçen süreçte toplumu hasta etmek için uğraşıyor. Yağ insanların en çok ihtiyaç duydukları gıda maddelerin başında gelir:
1- Katı yağlar (hayvanlardan elde edilendir)
2- Sıvı yağlar (toprak dan elde edilen tüm yağlar; zeytinyağı, ayçiçeği, fındık, pamukyağı vb.)
3- Bu ikisini de belli oranda kullanarak bazı kimyasal maddeleri ile elde edilen margarinler… Benim derdim margarinlerle ilgilidir. Bu yağlar ABD veya AB ülkelerinde kullanılmazken Türkiye’de başköşededir.
1967-1968 yıllarında Yozgat’ın nüfusu 30 bin idi. Mübalağa etmeyeyim şehir merkezinde 10 bine yakın büyük baş hayvan vardı her evde sağılan 1-2 inek olurdu. Süt, yoğurt, yağ olmayan ev yok gibiydi.
Ne zaman ki somun ekmek üreten fırınlar kuruldu olay değişti. Sana ve Vita yağ fabrikaları somun ekmekle yağlarını tanıttı, hem de bedava. Ben ve mahalleli arkadaşlarım bu araçların arkasından koşup bir dilim sana yağı sürülmüş ekmek almak için çok koşturduğumu anımsarım. Aynı yıllarda ABD Türkiye’ye süt tozunu dayatmakta ve tüm ilkokullarda bedava süt tozları dağıtılmakta idi. Aynı Amerika o yıllarda “siz sanayileşmeyin tarımda organize olun” derdi ama asıl derdinin Türk tarımın yok etmek olduğunu bugün daha iyi değerlendiriyorum. Ve sağcı siyaset 1950 yıllardan itibaren köylüye çay, sigara parası vererek kandırdığı köylü bugün maalesef üretemez hale gelmiştir. Bugün ithal etimiz var, ertesi gün buğday bitti bir gün yağ yok laflarım çok duyacağız. “ elden gelen öğün olmaz, oda vaktinde bulunmaz”.
Bu tespitten sonra özellikle doğum tarihleri 1965 ve üstü olup da kısa süre önce memleketimizde vefat eden canlarımızın birkaç tanesini ismini sırf bilgilendirme amacıyla ailelerinde affına sığınarak burada zikredeceğim.
1. Canım kardeşim, Ayla Kılınç Arslan (bu yazımı da onun için kaleme aldım)
2. Esmioğullarından kapı komşumuz öğretmen, Nurettin Aktan.
3. Rahmetli müteahhit Muzaffer Güven in kızı Aynur Güven.
4. Öğretmen Hüseyin Serbest kızı, kız kardeşlerimin arkadaşı, öğretmen Safinaz Hanım.
5. Sanayide (kel) Ahmet Yıldırım.
6. DSP eski ilk başkam güzel insan Kamil Üstündağ ahimiz.
7. Avukat Kamuran Özkan’ın evladı Gürsel
Daha birçok memleket çocuğu kısa zamanda eriyip gittiler. Ruhları şad olsun mekânları cennet olsun. Benim derdim bu kanser sorunuyla Yozgat’ta devletin ilgili kurumlarının duyarlı sağlık personellerinin araştırıp buna çözüm bulmalarıdır.
Hayat pahalılığının herkesi zorladığı bir ortamda naçizane annelere babalara tavsiyem doğal sıvı yağı özellikle zeytinyağı kullanınız. Salam, sosis, sucuktan hele de et fiyatının altında fiyata satılanlarından uzak durunuz. Eti kasaplardan görerek alınız. (Hasan Aslan Nurdoğdu- Makalelerle Yozgat)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.