Kayseri Şeker, gıda sektörünün pektin ihtiyacını karşılamak için bünyesinde Pilot Pektin üretim tesisi kurma çalışmalarına başladı.
Son yıllarda tüketime hazır gıda sektöründeki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de pektin kullanımı ihtiyacı giderek arttı.
Sektöründe lider konumunda olan Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan“Şeker Pancarı Posasından Pektin Eldesi” projesi, TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi-ARGEprogramı İşbirliği kapsamında yürütülüyor.
Kayseri Şeker Pektin üretim tesisinin tamamen yerli firmalar tarafından imal edildiği ve Türkiye’de ilk defa Kayseri Şeker tarafından üretimi gerçekleştirilen “Şeker Pancarı Pektini” konusunda Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulabileceği belirtildi.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tesislerde incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi personellerinden Gıda Mühendisi Arzu Sadi Döner Pektin Projesi çalışmaları ve şeker pancarı Pektini hakkında şunları kaydetti: “Şeker pancarı Pektini reçel ve marmelatlara kıvam vermek amacıyla kullanılan bir katkı maddesidir ve E-440 Kodu ile bilinir.Pektin dünya pazarında talebi yüksek, yurdumuzda da başta gıda sanayi içerisinde şekerleme, reçel, marmelat, jöle, meyve suyu, meyve sosları gibi başlıca üretim sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan kimya, kozmetik ve özellikle ilaç sanayinde de kullanım alanı bulmaktadır. Pektinler meyve ve sebze sularında, reçel, jöle, marmelat, meyveli şekerlemeler ve süt ürünlerinde jel yapıcı, kıvam verici, emülgatör ve stabilizatör özelliğinden dolayı; ilaç ve kozmetik endüstrisinde ise kıvam verici olarak kullanılmaktadır. 2017 yılı TÜİK verilerine göre 615 Bin 498 kilogram pektin ithalatı yapılmış yaklaşık 31 Milyon TL ithalat bedeli ödenmiştir. Ülkemizde pektin üretiminin olmaması, pektin üretimine yönelecek firmalar için ciddi kazançlar getirebilir. Proje ile şeker fabrikası artık ürünü olan pancar posasından pektin üreterek ülkemize katma değer sağlayacak yeni bir ürün kazandırılmıştır. Ayrıca şeker üretim prosesi sonucu artık olarak ortaya çıkan şeker pancarı posasının değerlendirilerek yalnız çevre kirliliğinin önlenmesi açısından değil, ürünlerin çeşitlendirilmesi açısından da önem sağlamaktadır.”
Kayseri Şeker’den Pektin Pilot tesisi yatırımı
Kayseri Şeker, gıda sektörünün pektin ihtiyacını karşılamak için bünyesinde Pilot Pektin üretim tesisi kurma çalışmalarına başladı.
