""

MİLLİYETÇİLİK NEDİR? « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 09:32

MİLLİYETÇİLİK NEDİR?

1789 Fransız İhtilali, burjuva ve halk katmanlarının aristokrat toprak ağalarına karşı eşitlik, özgürlük, kardeşlik şiarı ile ortaya çıktı ve dünyaya Milliyetçilik, Laiklik ve Cumhuriyetçilik olarak tanımlanan 3 kavramı kazandırdı.

MİLLİYETÇİLİK NEDİR?
Son Güncelleme :

26 Eylül 2021 - 16:31

1789 Fransız İhtilali, burjuva ve halk katmanlarının aristokrat toprak ağalarına karşı eşitlik, özgürlük, kardeşlik şiarı ile ortaya çıktı ve dünyaya Milliyetçilik, Laiklik ve Cumhuriyetçilik olarak tanımlanan 3 kavramı kazandırdı.
Bu yazımda Milliyetçilik nedir? Onu yazacağım.
Milliyetçilik fikri 1789 yılında Fransa’da doğdu. Ekmek bulamayan halk katmanlarında geniş taban buldu. Özellikle çok dilli, dinli, mezhepli kozmopolit Balkan coğrafyasında milliyetçilik, kilisenin, papazların önderliğinde, ulus devletlere dönüştü. Milliyetçilik fikri, 1804 yılında Sırpları, 1820’de Yunanlıları 1911 – 13 Balkan Savaşı’na kadar tüm Balkan halklarını devletleştirdi.
Milliyetçilik emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı milletin maddi ve manevi değerlerine sahip çıkmaktır. Çok dilli, çok dinli Osmanlı bakiyesi bir milletiz. Osmanlı’da 16 etnik millet vardı. Türkler de bunlardan biriydi. Milliyetçilik, toprak sevgisine, insan sevgisine dayanmadığı müddetçe gerçek değerini bulamaz. 12 Eylül öncesinde ABD’nin yeşil kuşak projesi çerçevesinde YEL ÖNÜ AKILLILAR bu değerlendirmeleri yapmaksızın kendi gibi düşünmeyenleri de komünist damgasıyla damgalayarak emperyalizme hizmet ettiler. Oysa milliyetçilik, yurt sevgisidir. Farklı düşünse de vatandaşını hemşerini hoşgörü ile karşılamak mecburiyetinde olan bir zihniyet olmasını gerektirir. Maalesef 12 Eylül öncesinde ülkemiz bir kardeş kavgası yaşadı.
Osmanlı 1340’da çıktığı Rumeli coğrafyasından 1911 – 13 balkan savaşları ile atıldı. Tuna boylarından Meriç nehri kıyılarına çekildi. Osmanlının aydınları da milliyetçilik fikriyatına inandılar, partileştiler. İttihat ve Terakki Partisi, Türk aydınlanmasının temel partisidir.
Bugün günümüzde milliyetçiliğin en güzel tarifini Ülkü Ocakları İstanbul eski Başkanı Avukat Levent Temiz yazmış ve aynen şu ifadeleri kullanmıştır;
“Sizlere kısaca “Milliyetçiliğin” tanımını yapmak istiyorum. Milliyetçilik nedir?
Öncelikle milliyetçilik toplumsal yansıtıcı tepkilerin çok ötesinde proaktif kültürel-ekonomik dinamiklere ve kodlara sahip bir ideolojidir ve her şeyden önce bir “aydınlar hareketidir”.
Milliyetçilik; sömürünün, sefaletin, zulmün ve de her türlü zilletin karşısında kıyam edenlerin ideolojisidir.
MİLLİYETÇİ; DEVRİMCİDİR, TOPLUMCUDUR. Egemen kapitalist sistem karşısında ezilen, sömürülen kitlelere hürriyet ve tam bağımsızlık vadeden bir fikir sistemidir.
Kuru hamasetle kendisi ile çelişen neo-liberal ve emperyalist batı sömürgeciliğinin hegemonyasında olan bir milliyetçilik, milliyetçilik değildir. Emperyalist devletlerin rahminde doğan ve beslenen bir milliyetçilik Türk Milliyetçiliği olamaz. Böylesi bir milliyetçilik ancak emperyalizmin sömürü statükosunu korumaya amaç edinmiş işbirlikçi bir milliyetçilik olabilir.
Özellikle emperyalist merkezler 2000’li yılların başlarında Türk Milliyetçiliğini bölüp parçalamak amacıyla bir FETÖ/CIA projesi olan bir oyunu devreye koydular. Bu oyun; kitlelerin düşüncelerinde bir kavram kargaşası yaratılarak özellikle soğuk savaş sonrası oluşan “vatansever yeni cepheyi” bölmekti. Gördüğümüz kadarıyla azda olsa başarılı oldular.
Bu manada; “MİLLİYETÇİLİK eşittir ULUSALCILIK, ULUSALCILIK eşittir MİLLİYETÇİLİKTİR.”
Hâlbuki her iki kavram da aynıdır. Biri “Türkçe” kökten diğeri “Arapça” kökten türemiştir.
Değerli arkadaşlar; Türkiye’nin en az 40 yıllık yanılgısı “milliyetçilik” sözcüğünün “toplumculuktan” başka hiçbir anlama gelmeyişinin bir türlü anlaşılmak istenmeyişidir.
Küresel emperyalizmle uzlaşan ve işbirliği içerisinde olan milliyetçilik anlayışı “Türk Milliyetçiliği değil, emperyalist ve Siyonist merkezlerin dayattığı hormonlu Yeşil Kuşak Milliyetçiliğidir.”
Türk Toplumcu Milliyetçiliğinin öncü gücü İttihatçı Hareketi ve bu hareketin öncülerinden Yusuf Akçuralar, İsmail Gaspıralılar, Ziya Gökalpler, Bakü’lü Hüseyinzade Alibeyler ve GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRKLERDİR.
Hormonlu, kurgulanmış, komünizmin antitezi olmuş milliyetçilikten; Özgün Türk Milliyetçiliğine yani milliyetçi düşüncenin asıl kodlarına ancak bu saydığımız öncü kadronun formüle ettiği düşünce sistemine yeniden sarılarak geri dönebiliriz.”
Sayın Levent Temiz, Vatan Partisi’ne katılırken yazdığı bu metinde, Milliyetçiliğin tanımını çok güzel yapmıştır.
Anadolu, Türklerin, Kürtlerin, Arapların, Kafkaslardan, Balkanlardan yurt kaybederek Anadolu’da “Ne mutlu Türküm” diyen Atatürk Milliyetçisi, halkçı devrimcilere selam olsun.
50 yıllık CHP’liydim bugün Vatan Partisi üyesiyim. Levent beyin açıklamasına candan katılıyor yayınladığı metne imzamı atıyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.