""

NAŞAT’IN GIYMETİNİ BİLEMEDİK « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:14

NAŞAT’IN GIYMETİNİ BİLEMEDİK

Konumuz büyük ozan Neşet Ertaş. Neşet Ertaş, Kırşehir, Çiçekdağı’na bağlı Kırtıllar Köyü doğumludur.

NAŞAT’IN GIYMETİNİ BİLEMEDİK
Son Güncelleme :

25 Ağustos 2021 - 16:14

Konumuz büyük ozan Neşet Ertaş.

Neşet Ertaş, Kırşehir, Çiçekdağı’na bağlı Kırtıllar Köyü doğumludur. Kırşehir doğumlu olmasına rağmen tüm çocukluğu ilimizde geçmiştir. Neşet Ertaş’ın asıl anası vefat edince, babası Muharrem Ertaş Yozgat Kırıksoku Köyü’nde kendi aşiretinden bir hanımla evlenerek ilimiz Kırıksoku Köyü’ne yerleşmiştir. Yozgat tüm köylerinde özellikle Salmanlı, Çiçekdağı mıntıkasında Neşet Ertaş, köy düğünlerde türkü söyledi. Halkın beğenisini kazandı. Derken tüm Türkiye’de adı duyuldu, marka bir sanatçı oldu. TRT’de yaptığı programlarla ününe ün kattı. 1 ve 2’nci Milliyetçi cepheli yıllarda mezhepsel baskılara dayanamadı, Almanya’ya yerleşti. Düğünlerde çaldı hayatını kazandı. Tüm kazandığını kendi aşiretinden gariplere harcadı ve servet sahibi olmayı düşünmedi. Vefat etmeden önce ülkemize döndü, millet onu bağrına bastı. Neşet Ertaş söylediği türküler ya anonim halk ezgileriydi ya da kendi yazdıklarını türküleştirirdi. Her türkünün bir hikâyesi olurdu. Neşet Ertaş bu eserleri yaşadıkça yazdı halka mal etti. Katkısı olamayan hiçbir eseri (anonimler hariç) seslendirmemiştir. Hep kendi hissettiklerini, yazdıklarını dillendirmiştir. Bugün de piyasadaki tüm sanatçılar, türkücüsü olsun popçusu olsun Neşet Ertaş’ın mirasını yiyorlar.

Niye bu kadar halk tarafından sevildi derseniz; az eğitimli, geliri az yığınlar Neşet Ertaş’ın türkülerinde kendi yaşamlarını gördüler, sevip de alamadıkları sevgililerini yoklukla süren hayatlarını Neşet Ertaş’ın eserlerindeki sevgiyle birleştirdiler, çare aradılar. Çözemedikleri psikolojik, sosyal ve fakirliklerinin çözümünü Neşet Ertaş’ın türkülerinde buldular. İç Anadolu’da istiklal marşından sonra en çok Neşet Ertaş dinlenir, sahne aldığı her yerde millet kulak verirdi.

Sivas’ın doğusunda da halk ozanları vardır. Siyasi duruşları keskindir ve her zaman siyaseti öne çıkarmışlardır.  Bu sebepten dolayı Neşet Ertaş kadar sevilmezler. Neşet Ertaş için öncelik insandır. İnsani değerleri daha çok öne çıkardığı için çok sevilir.

Evet, ‘Naşat’ın’ gıymetini yaşarken bilmedik ama bu gün sahiplenebiliriz. Şehre Ankara’dan girişte bulunan parka onun adını (Garipler Parkı) verip, heykelini dikerek sahiplenebiliriz. Evet, Neşet Ertaş Kırşehirlidir ama tüm çocukluğu ve gençliği ilimizde geçmiştir. Tüm halk katmanlarının gönlüne girmiş güzel bir insandı.

Ruhu şad olsun.

ADI ÇIKMIŞ 9’A İNMEZ 8’E

Siyaseti insanlar arasında düşmanlık olarak algılayan “yel önü akıllı siyasetçilerimiz” sayesinde maalesef, 9’a çıkan ilimizin adını 8’e indiremiyoruz. Bunu Neşet Ertaş’ı sahiplenerek başarabilirdik ama yapamadık, yapamıyoruz.

İlimizin tanıtımını Neşet Ertaş kanalıyla yapabilirdik. İlimizle ilgili olumsuz algıyı, Neşet Ertaş’a sahip çıkarak yapabilirdik. Ama yapamadık. Ahmet Kaya’nın şarkılarında, “ÇOK SONRA DUYDUM Kİ YOZGAT’TA SÜRGÜNDE” algısını Neşet Ertaş’la yıkabilirdik.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.