""

Nohut çeşit deneme ekimleri yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 07:24

Nohut çeşit deneme ekimleri yapıldı

Yozgat ve Sorgun’a bağlı iki köyde Eskişehir ve Adana Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Mersin Ticaret Borsası tarafından geliştirilen ayrıca Yozgat’ta da yaygın olarak ekilen nohut çeşitleri ekimleri yapıldı.

Nohut çeşit deneme ekimleri yapıldı
Son Güncelleme :

11 Nisan 2022 - 17:36

Yozgat Merkeze bağlı Büyükmahal ve Sorgun ilçesine bağlı Alı köylerinde yapılan deme ekimleri 3’er dekarlık parsellere eşit şartlarda yapıldı.
Yapılan deneme ekimlerinde; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek geçen yıl tescil ettirilen Nihatbey çeşidi, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Caner-Onur-Sezgin ve İnci çeşitleri, Mersin Ticaret Borsası tarafından geliştirilen Ilgaz çeşidi nohut tohumlukları ile Yozgat’ta yaygın olarak ekilen Azkan çeşidi 3’er dekarlık parsellere eşit şartlarda ekildi.

Yapılan Nohut deneme ekimi ile ilgili olarak İl Müdürümüz Tanju Özkaya şunları söyledi;
“İlimizde en çok ekim ve üretimi yapılan ürünler hububat ve yemeklik dane baklagillerdir. Yemeklik dane baklagillerden ise en çok nohut ekilmektedir.
Bu ekimle, Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi kalmasın” sloganıyla 2019 yılında başlattığı Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitüleri ve TSÜAB’a bağlı özel tohumculuk firmalarınca geliştirilerek tescil ettirilen yerli tohumlarla çiftçi şartlarında yürütülen demonstrasyon çalışması olarak yapıldı.
Yapılan bu deneme ekimiyle, İlimizde yaygın olarak ekilen nohut çeşitlerine alternatif olabilecek verimli ve hastalığa dayanıklı yeni çeşitlerin ekim ve üretimi yapılacaktır. Bu çeşitlerin bölge iklim ve toprak şartlarına adaptasyonunun gözlenerek Bakanlığımız Araştırma Kuruluşlarınca yeni geliştirilen nohut çeşitlerimizin çiftçilerimize duyurulması ve tanıtılmasını amaçlanmaktadır.
Bu çeşitler, gelişim dönemlerinde İl Müdürlüğümüz teknik personelince takip edilecek gerekli ilaçlama ve bakımları yapılacak olup hasat döneminde üretim miktarları da değerlendirilecek ve sonuçlar kamuoyuna ve çiftçilerimize duyurulacaktır.”

EN ÇOK KAZANANLAR


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 15

EN ÇOK KAYBEDENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 31

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/yeniufuk/domains/yeniufukgazetesi.com.tr/public_html/wp-content/themes/theHaberV6/dosyalar/moduller/sag-borsa.php on line 49

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN