""

Nohut tarlalarında koruyucu ilaçlama çalışması başladı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 08:03

Nohut tarlalarında koruyucu ilaçlama çalışması başladı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta, çiftçiler, ekili nohut alanlarının nem ve çeşitli hastalıklardan korunması için koruyucu ilaçlama çalışmasına başladı.

Nohut tarlalarında koruyucu ilaçlama çalışması başladı
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2018 - 7:00

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, il genelinde 326 Bin dekar alanda nohut ekimi yapıldığını belirterek, çiftçilerin nohut tarlalarını tedbir amaçlı hastalıklardan korumak için ilaçlama çalışması yaptığını söyledi.
Başkan Yılmaz, “Bölgemiz tarım ve hayvancılık açısından oldukça avantajlı durumda. Çiftçilerimiz, tarlalarını alternatif ürün olarak nohutla değerlendirmeye başladı. Son yıllarda nohut üretimine yönelen çiftçiler, daha yüksek kazanç elde edebilmek amacıyla nadasa bırakılan tarım arazilerinin tamamına nohut ekerek değerlendirdi. Şuan ilçemiz genelinde yaklaşık 30 bin, il genelinde ise 326 bin dekar alanda nohut ekili araziler var. Yağışlarla birlikte nohutların bir kısmı çiçek açma evresinde bir kısmı ise çiçek açmış durumdadır. Daha kaliteli ürün elde edebilmek için çiftçilerimiz nohut ekili alanların hastalıklardan korunması için koruyucu ilaçlama çalışmasına başladı. Nohut hem fiyat olarak hem de hasadı biçerdöver ile yapıldığı için çiftçilerimiz tarafından bu yıl oldukça fazla ekimi yapıldı. Şuan tohumluk nohudun kilogram fiyatı 12 TL civarında inşallah çiftçimiz emeğinin karşılığını alırlar bu vesile ile çiftçilerimize kazasız, belasız bir şekilde nohut hasat yılı geçirmelerini temenni ediyorum.”dedi.
Yerköy’e bağlı Aşağı Eğirci Köyü çiftçilerinden Mustafa Öztürk, yaklaşık 80 dekar alanda nohut ekimi yaptığını belirtti. Öztürk, “Her yıl buğdayın yanı sıra nohut mercimek ekimi yapıyorum. Bu yıl nohut fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla biz çiftçiler ağırlıklı olarak nohut ekimine yöneldik. Nohut eskisi gibi zahmetli değil. Çünkü buğday gibi artık biçerdöverle hasadı yapılabiliyor. Hal böyle olunca çiftçilerde nohut ekimine ağırlık verdi. Bende nohut ekili tarlamı gezerek böcek türü ya da san diye tabir edilen hastalık var mı diye kontrol ediyorum. Her ihtimale kaşı ilaçlama çalışması yapacağım. Yaklaşık 40 gün sonra ilimizde nohudun hasat sezonuna başlarız. Bu vesile ile inşallah bereketli bir yıl geçiririz.”dileklerinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.