Ülkemiz de olduğu gibi Yozgat’ın da kendine özgü bir takım sorunları vardır. Bu sorunların kimisi bireysel, kimisi de toplumu yakından ilgilendiren ortak sorunlardır. Genel bir kavram üzerinden konuya yaklaştığımızda yaşam içinde farklılıklar olsa da sağlık sorunları toplumun en önemli ortak sorunlarının başında gelmektedir.
Yaşamı ve sağlık üzerine sorunların üstesinden gelebilmek için yine ortak paydalarda bir araya gelerek, birçok sorunu aşmak her zaman mümkündür. Bu konuda geçtiğimiz gün gibi her yıl kutlanan
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliklerine katılım ileriye dönük iyi bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Demem O ki; bu konuda toplum adına bir konuşma yapan Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, düzenlenen yürüyüşün amacının Yozgat’ta otizmle ilgili yapılan bu etkinlikler ile halkın duyarlılığının artırılması, otistik bireylerin toplumla bütünleşmesinin hedeflendiğini söyledi.
Neşeli, “Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. Bu çerçevede, Yozgat Lisesi önünden başlayıp Cumhuriyet Alanında sona eren yürüyüşümüzü gerçekleştirdik. İlimizin farklı yerlerine asılan bilbord ve afişler ile konuya dikkat çekmeye çalıştık. Yine bu kapsamda Şehir Hastanesi Konferans Salonunda Otizm konulu program ile düzenlendi. İlimizde otizmle ilgili yapılan bu etkinlikler ile halkımızın duyarlılığının artması, otistik bireylerin toplumla bütünleşmesi hedeflenmektedir.”dedi.
Otizm’e karşı farkındalığın artırılmasını önemsediklerini vurgulayan Neşeli, “Gün geçtikçe yaygınlaşan otizme ilişkin farkındalığın artırılması bakımından bugünü önemsiyoruz. İl Müdürlüğü olarak bize düşenin sadece bu konudaki farkındalık düzeyini artırmak olmadığını biliyoruz. İl Müdürlüğümüzce hazırlanan Otizm Eylem Planı gibi nitelikli çalışmalarla özel çocuklarımızı geleceğe hazırlamak ve onların yeteneklerinin toplumla paylaşmasının önünü açacak somut adımlar atmak istiyoruz.
Yine Otizmli bireylerin çocukluktan itibaren önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan nitelikli eğitim alabilmeleri, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdürebilmeleri için Bozok Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve diğer paydaşlar ile sıkı çalışacağımızın bilinmesini isterim.
Bu düşüncelerle otizmli bireylerin sosyal yaşama katılabilmeleri için bütün olanaklarımızla çaba sarf etmeye devam edeceğimizi bir kere daha ifade etmek isterim. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün de geleceğimizin en önemli parçası olan çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en uygun şekilde faydalanmasını diliyor. Otizmle mücadele eden Kamu Kurum ve Sivil Toplum Kuruluşlarına. İlgili tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.