""

Proje havuz sistemi tanıtıldı « Yeniufuk Gazetesi

12 Eylül 2024 - 19:12

Proje havuz sistemi tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının, 2020 yılı Mali Destek Programları kapsamında hayata geçirdiği ‘KOP Proje Havuzu’ tanıtım toplantısı Yozgat’ta gerçekleştirildi.

Proje havuz sistemi tanıtıldı
Son Güncelleme :

15 Ocak 2020 - 17:42

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının, 2020 yılı Mali Destek Programları kapsamında hayata geçirdiği ‘KOP Proje Havuzu’ tanıtım toplantısı Yozgat’ta gerçekleştirildi.
Yozgat Valiliği konferans salonu ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantılara Yozgat Valisi Kadir Çakır, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Kaymakamlar, KOP İdaresi Proje Uzmanları ile Okul Müdürleri ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

KOP İdaresi tarafından düzenlenen 2020 Mali Destek Programı KOP Proje Havuzu tanıtım toplantılarının aynı anda hem valilik konferans salonunda hem de İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlendiğini belirte. Vali Kadir Çakır; “Geçen yıl Konya’dan sonra en fazla bu projelerden istifade eden il Yozgat oldu. İnşallah temennimiz bu yıl Konya’yı da geçip en fazla projelerden katkı almak. Gerçekten sosyal projeler çok önemli. Bizler yapılan bir emeğin, faaliyetin neticesini hemen görmek istiyoruz ama bu sosyal projelerde bu durum zor. Zaman isteyen bir alan. Sonuçta insana dokunmak gerekiyor. Çok elzem bir proje olduğuna inanıyorum. En az tarımsal ve hayvansal projeler kadar etkili olacağına inanıyorum. Burada önemli olan hem ekonomik hem de sosyal projelerin bir arada olması. Hep ekonomik projeler olur ama sosyal projeler ihmal edilir. İnşallah 2020 yılı 2019 yılından daha iyi olur, daha fazla projeler elde ederiz” dedi.
Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde 2020 yılı içerisinde Mali Destek imkânı sunulacak olan KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP Okuyor) ve KOP Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP), KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) ve KOP Kırsal Kalkınma Programı (KOP KIRSAL KALKINMA) kapsamında ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde hazırlanan, yenilikçilik esaslarına dayanan, katma değeri artırıcı, sosyal etkisi olan ve bölge ihtiyaçlarını gözeten projelerin desteklenmesi için ‘KOP Proje Havuzu’nun hayata geçirildiğini ifade eden KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, bölgenin gelişen ve değişen ekonomik yapısı göz önünde bulundurulduğunda her ne kadar tarım, sulama ve hayvancılık projeleri ön plana çıksa da İdare olarak sosyal sektörlerde beşeri sermayeye dokunan katma değeri yüksek faaliyetlere de büyük önem verdiklerini belirtti.

1.357 Projeye 1.2 Milyar TL Kaynak
2013-2019 yılları arasında başta sulama olmak üzere kırsal kalkınma, tarımsal eğitim ve yayım, okuma kültürünün yaygınlaştırılması ve dezavantajlı grupların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmaya yönelik toplam bin 357 projeye 1 milyar 200 milyon TL tutarında kaynak aktarıldığını söyleyen Başkan Yardımcısı Tongur, “KOP Bölgesindeki 8 ilimizde yürütülen KOP TEYAP kapsamında; toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması, tarımsal ve hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin arttırılması, tarımda teknolojik gelişmelerin teknik personel ve çiftçilerimize tanıtılarak girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla, 2015 yılından itibaren kamu ve özel sektörde çalışan Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyen ve çiftçilerimize yönelik eğitimlerde 5 bin 366 bölge çiftçisi ve teknik personeline yönelik toplamda 85 adet teorik ve uygulamalı eğitim yapıldı ve kurumumuzca 2015-2019 yılları arasında 197 projeye toplam 33 Milyon TL mali destek verildi. Bölgede uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma desteklemelerine yönelik bir yol haritasının oluşturulabilmesi amacı ile ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Tarımsal-Kırsal Kalkınmaya Yönelik Model Geliştirilmesi ve Elma, Kiraz, Üzüm ve Çilek, Ceviz, Badem ve Kayısı Meyvelerinde Değer Zinciri Analizi Araştırma ve Etüt Projesi’ yapılmış ve bu proje sonuçlarına göre proje kabulleri yapılmıştır.” dedi.


“Son dönemlerde insan odaklı, beşerî sermayemizi geliştirmeye yönelik sosyal ve kültürel alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarımızın projelerini mali destek programları kapsamında destekliyoruz” diyen Tongur; maliyet boyutuna bakıldığında ağırlıklı olarak iktisadi sektörlere yönelik yatırımlar yapıldığını ancak bunun yanı sıra meyvelerinin daha bereketli olacağına inandıkları beşerî yatırımlara da önem verdiklerini belirterek; “İnsan hayatına dokunan, bölgenin beşerî sermayesine dönük yatırım ve desteklemeler içeren KOP Okuyor Projesi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk 100 günlük icraatları arasında tanıtılan 400 projeden biri olmayı başardı, KOP Okuyor kapsamında bölge illerimizde okuma alışkanlığını artırmaya yönelik 2016-2019 yılları arasında hazırlanan 208 projeye toplam 12 milyon TL mali destek verildi.
Özellikle yoksulluk, göç gibi olgulardan kaynaklanan sorunları gidermek ve dezavantajlı vatandaşlarımızı sosyal hayata aktif şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla KOP SOGEP’i yürütmekteyiz. Programın başladığı 2017 yılından bugüne kadar dezavantajlı gruplara yönelik mesleki gelişim, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor başlıklarındaki 77 proje toplam 16 milyon TL bütçe ile desteklenmiştir” diye konuştu.
Kamu kurum ve kuruluşlarının 2020 Yılı Mali Destek Programına yönelik proje tekliflerini sunabilmeleri için proje.kop.gov.tr adresi üzerinden KOP Proje Havuzu Sistemini oluşturduklarına değinen Başkan Yardımcısı Tongur, konuşmasını şöyle tamamladı; “Bölgemizdeki kamu kurum ve kuruluşları, bölgenin öncelikleri doğrultusunda, sürdürülebilirlik esasına dayalı, yenilikçi, katma değeri artırıcı, sosyal etkisi olan proje tekliflerini bu sistem üzerinden online olarak bizlere sunacaklardır. Başvurular başlamış olup; bugün sizlere burada tanıtılacak sistem üzerinden 2 Mart 2020 tarihine kadar başvurular alınmaya devam edilecektir”
Başvuru Şartları
Mali Destek Programlarına; Valilikler, Büyükşehir ve İl Belediyeleri, Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri, Kamu Üniversiteleri, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Emniyet Müdürlükleri, DSİ-Orman Bölge ve Şube Müdürlükleri, Kamu adına görev yapan Araştırma Kuruluşları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, İl ve İlçe Müftülükleri, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve bağlı okullar ile Valiliklere bağlı tüm İl Müdürlükleri proje sahibi olarak başvurabilecekler. Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odaları gibi Meslek Kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üretici örgütleri ise ortak olarak yer alabilecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.