Ramazan ayının girmesiyle birlikte uzmanlar, insan sağlığı açısından nasıl bir beslenme yoluna gidilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Ramazan ayının bedenin ve ruhun arınmasını sağlayan özel bir dönemi kapsadığını vurgulayan Uzmanlar, “ Bu dönemde öğün sayısı azalır, üç ana öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır. Ramazan’da sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır. Bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. Ramazan süresince meyve tüketimi düşer. Bunu dengelemek için günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ veya şeker ilave etmeden tarçın çubuğuyla pişirerek komposto olarak tüketebilirsiniz. Kabızlık problemi yaşamamak ve lif alımını arttırmak için çiğ sebze-meyve, tam tahıllar ile baklagiller gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. İlave olarak probiyotik takviyesi de alınabilir.”dedi.
İFTARDAN SONRA EN AZ YARIM SAATLİK YÜRÜYÜŞLER RUTİN HALE GETİRİLMELİDİR
İftardan sonra mutlaka yarım saatlik yürüyüşlerin yapılması ve rutin hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzmanlar, doğru beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu: “Oruçluyken vücudumuz uzun süre susuz kalır ve ter ile vücutta sıvı kaybı yaşanır. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol bol su içmeye özen gösterilmelidir. Sebze yemeklerini hazırlarken ekleyeceğiniz yağ miktarını 1 kg sebze için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile sınırlandırmak yağ alımının kontrolü açısından uygun olacaktır. Salata hazırlarken içine 1 tatlı kaşığı kadar yağ eklemek, yağda eriyen (A, D, E, K) vitaminlerin emilimi için yeterlidir. Unutmayın, eklenen her tatlı kaşığı yağ 45 kaloridir. Ramazan süresince her gün 2 su bardağı az yağlı süt, yoğurt veya türevlerini tüketmeye özen gösterilmelidir. Süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, oruç tutarken de yağ yakımına yardımcı olacaktır. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen gösterilmelidir.”