""

Sahte alkol, içki ile vefat edenler « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 20:15

Sahte alkol, içki ile vefat edenler

Sahte alkol, içki ile vefat edenler
Son Güncelleme :

09 Ocak 2022 - 15:25

Konumuz insanlık tarihi kadar eski önemli bir madde olan alkol.
Kimine keyif veren, kimini çarpan içkilerin tamamında bulunan alkol dediğimiz maddenin kimyasal adı etanoldür. İki türlü alkol mevcuttur. Etil alkol; bitkisel özlü bir alkol türüdür. Tatlı tüm tarım ürünlerinden özelliklede üzüm, hurma, muz, hindistan cevizi, arpa, pirinç ve pancardan elde edilir. İkincisi metil alkol ise odun talaşından büyük kimya tesislerinde üretilen çözücü özelliği olan hırdavat türü bir madde. Boya ve yağ inceltmede, tüm sanayide inceltici, temizleyici bir ürün olarak kullanılır.
Etil alkol renksiz, hoş kokulu yanıcı bir sıvıdır. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Şu an ülkemizde etil alkol şeker pancarı melasından kimya tesislerinde üretilmektedir.
Alkolün tarifinden sonra gelelim alkollü içki yapmasına. Alkollü içki yapmak çok zor, hassas bir iştir. Oranları iyi ayarlamak gerekir. Bu ayar tutturulamadığı zaman ölümler yaşanır. Yılbaşı öncesi 100’e yakın insanımızın vefatı çok üzücüdür. Kaçak içkileri ucuz fiyatından dolayı tercih eden alkol sever insanlarımız, ölümlerle karşılaşmaktadır. Burada devletin büyük zaafı mevcuttur. Ülkemizdeki içki üretimi önceden devlet tekelindeydi. Ama devletin üretimden çekilmesi içkide sağlıklı ürün zafiyetine neden oldu. Devlet içki üretiminden vazgeçti ama içkiden aldığı ÖTV özel tüketim vergisinden hiç vazgeçmedi. Üstelik vergilerin sürekli artırılması insanları kaçak içki üretimi ve tüketimine yöneltti. Bu durum ölümlerin temel nedenidir. Fiyatı artan içkiler yerine kaçak, alkol severlerimiz maalesef bu sağlıksız ürünlere yönelmekte ve ardından ölümler yaşanmaktadır.
2021 yılında içkiden alınan vergi, 7 bakanlığın bütçesinden daha fazladır. Devlet bu yıl içki ve sigaradan 96 milyar vergi alacak. Alkollü içeceklerde ürün bedeli 1 TL ise ÖTV 3 TL olmakta ve bu ürünler tüketiciye 4 TL’den satılmaktadır. Alkolde ÖTV’nin bu denli artması neticesinde alkol severlerimiz ölmekte.
Çözüm nedir?
İçki üreticileri devlet tarafından daha titiz denetlenmelidir.
Devlet her şeyden önce vatandaşının sağlığını korumalıdır. ÖTV uğruna ölümlerin sebebi devleti yönetenlerin cahilliğidir. ÖTV’nin içki bedelini geçmemesi içkinin ucuzlamasını sağlar. Alkollü içkilerin ucuzlaması ise ölümleri azaltır. Spor yapmak ve dengeli beslenme kaydıyla 2 kadeh içmek iyidir. Afiyet olsun.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.