""

Sorgun Şeker 1 TL bedelle Yozgat çiftçisine verilmelidir « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 10:56

Sorgun Şeker 1 TL bedelle Yozgat çiftçisine verilmelidir

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 3 beyaz, 3 siyah ürünlerin üretimi yoktu. 3 Beyaz; bez, un ve şeker,  3 siyah ise; demir, kömür ve petroldü. Bu yazımda şekeri anlatacağım.

Sorgun Şeker 1 TL bedelle Yozgat çiftçisine verilmelidir
Son Güncelleme :

19 Ağustos 2021 - 17:36

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda 3 beyaz, 3 siyah ürünlerin üretimi yoktu.

3 Beyaz; bez, un ve şeker,  3 siyah ise; demir, kömür ve petroldü.

Bu yazımda şekeri anlatacağım.

Osmanlı’nın son dönemlerinde şeker Avusturya’dan gelir, 5 vagon şeker geldi diye çay, kahve tiryakileri bayram edermiş. Cumhuriyet ile temel gıda ürünlerini üretmek için çok emek verildi. Bu gün şeker, Türk şeker yapılanmasında ekimi, üretimi, satışı bu üst kurul tarafından yapılmaktadır.

Bu üst kurulda;

  1. Devlete ait şeker fabrikaları
  2. Kooperatiflere ait şeker fabrikaları
  3. Özel şirketlere ait şeker fabrikaları mevcuttur.

İlimizde mevcut Boğazlıyan Şeker, Kayseri Pancar Kooperatifi’ne aittir. Mülkiyet sahibi pancar üreticileridir. Sorgun Şeker Fabrikası ise devlete aittir. Yazımızın özü de bu fabrikanın Yozgatlı pancar üreticilerine 1 TL bedelle verilmesidir.

Bu olur mu diyenleri duyuyorum.

1990 yıllarda Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde Karabük Demir Çelik 1 TL bedelle Karabüklüye verildi, fabrika hala çalışıyor. Karabük’ün kalbidir. Aynı uygulama Sorgun Şeker’e emsal teşkil edebilir. Son 70 yıldır hep sağ partileri destekleyen, en son 20 yıldır da mevcut iktidarı destekleyen Yozgatlı, devlete – iktidara hep sahip çıkmıştır. Bu fabrikanın 1 TL bedelle devletten alınması, milletvekilleri ve siyasilerin Yozgat’ı sevip sevmediğini gösterecektir. Evet devlet 1 TL bedelle Sorgun Şekeri Yozgatlıya vermelidir. Bu arada Yozgatlı esnaf, şoför, işçi ve pancar üreticisinin bu sorumluluğu kaldırmak için plan ve çalışması şarttır. İlimizin 4 milletvekili ve tüm belediye başkanları bu konuda tek yürek, tek yumruk olması dileğiyle.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.