""

Su kabağını sanata dönüştürüyor « Yeniufuk Gazetesi

8 Mayıs 2024 - 05:19

Su kabağını sanata dönüştürüyor

Emekli olduktan sonra memleketi Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine gelen ve evinin bahçesinde yetiştirdiği su kabakları ile kabak kemani ve çeşitli süs eşyaları yapan 62 yaşındaki Ahmet Ay, yetiştirdiği kabakları sanata çeviriyor.

Su kabağını sanata dönüştürüyor
Son Güncelleme :

02 Ekim 2023 - 17:16

Çiçekdağı ilçesinde özel olarak temin ettiği tohumlarından ürettiği su kabakları ile çeşitli süs eşyaları yapan 62 yaşındaki Ay, İstanbul’da Rum ve Ermeni ustaların yanında çalışıp, el sanatları, tarihi ahşap eserlerin yapımı ile Osmanlı köşk ve saraylarının restorasyonlarında çalıştı. Öğrendiği el sanatlarını memleketi Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde icra etmeye başlayan Ay, 12 yıl önce emekli olduktan sonra Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesindeki evinin bahçesine, kurduğu atölyesinde, gönül verdiği ahşap sanatının yanında bahçesinde yetiştirdiği su kabağını sanata dönüştürüp, kabak kemani ve çeşitli süs eşyaları yapıyor. Gürgen, meşe, dişbudak, kayın, çam, köknar, şimşir, kavak ve söğüt başta olmak üzere her türlü ağaçtan Osmanlı köşk ve konak maketleri, rahleler, padişahların kullandığı sandıklar, bastonlar, kağnı ve at arabaları, kabak kemani gibi eşyalar üretiyor.
2022 yılında Ankara’da girdiği sınav sonrasında ‘Devlet sanatçısı’ unvanını da alan Ay, “Evimin bahçesine ufak bir atölye yaptım. Burada el sanatları yapıyorum. Ormandan çıkan ağacı göz önüne alın, ne olursa onu yapıyorum, elim bu işlere yatkın. Oyma yapıyorum, ahşap torna yapıyorum, sandık yapıyorum, maket ev yapıyorum, gemi yapıyorum, kağanı yapıyorum, at arabası yapıyorum. Keman yapıyorum, kabak kemanı. Kabakları da kendim yetiştiriyorum aynı zamanda burada bahçede. Su kabağından Kabak kemaninin yanı sıra lamba yapıyorum, abajur yapıyorum. Daha modellerim var kafamda, onları geliştiriyorum. Günlük iki tane rahat biçiyorum, kabağın kurumasını bekliyorum. Kurumuş kabak, hazır klavyeyi yapıyorum, bu klavyeyi yapıyorum, iki ay, üç ay öncesinden, buraya asıyorum. Ahşap da ağaçta çalışma varsa kullanmıyorum. Kabağa monte ediyorum. İç Anadolu’da bunun ilk yapımcısı benim. Bayburt’a da Artvin’e de Diyarbakır’a gönderdim, birçok yere gönderdim. Fiyatı bin liradan başlıyor üç bin liraya kadar yapıyorum. Kaliteye göre fiyatı değişir. Ben bir kültür hizmeti veriyorum. Bunu da aynı zamanda Orta Anadolu yani İç Anadolu’ya yaygınlaştırmaya çalışıyorum. Bu bir Türkmen enstrümanıdır. Bir kültürdür efendim. Dört yüz yıllık geçmişi var bunun Türkiye’de. Bunun ana vatanı Türkmenistan, Türkmenistan’dan geldi bu Kabak Kemani olarak ve Azerbaycan’da İran’da kullanıldı. Türkiye’ye girdi bu. Türkiye’de de Osmanlı’nın son dönemlerinde bu Orta Anadolu’dayken Ege’ye kaydı. Ege’den de bu İspanya’ya gitti, Avusturya’ya gitti. Oradan da keman olarak döndü. Yani çene altı kemanı olarak döndü. Şu elimdeki kemanın asıl kaynağı bundan geliyor, kabak kemaniden’’ dedi. Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.