""

Tütünün Hikâyesi « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 15:54

Tütünün Hikâyesi

Tütünün Hikâyesi
Son Güncelleme :

04 Ağustos 2021 - 18:01

Ben H. Aslan Nurdoğdu. Ticaret Lisesi çıkışlı lise ve devamında iktisat okumuş, işi gereği tüm ülkeyi, 81 vilayeti gezmiş bir insanım.

Bu tanıtımı neden yaptım? Konu tütün olunca coğrafyayı ve tarımı bilmek lazım. Ticaret lisesinde mal bilgisi dersimiz vardı. 3 yıl bu derste tarım, insan, hayvan ve sanayinin ihtiyacı olan tüm toprak ürünlerinin hepsinin genelini tarif ederdi. Tütün de bir tarım ürünüdür ve tüm aile fertlerinin katkısıyla hep birlikte yapılır emek isteyen, yoğun bir iştir. Dünyada 2 tür tütün mevcuttur.

  1. Virginia tipi tütün.
  2. Şark tipi tütün.

Virginia tipi tütün, ekvator kuşağı bölgesinde, çok nemli yağışlı tarım arazilerinde yetişir. Tütün yaprakları lahana yaprağı gibi olur. Bu tütün yaprakları kurutma sistemleri ile kurutulur çok büyük yapraklıdır ve tek başına içilmez. Muhakkak içine belli oranda şark tipi tütün katmak gerekir. Tek başına sigara olmaz.

Şark tipi tütün ise ülkemizin her yerinde özelliklede Adıyaman, Malatya, Bitlis, Ege ve Samsun’da bol miktarda yetişir. 1877’de iflas eden Osmanlı’nın Düyun-u Umumiye’ye verdiği tütün, dış borç ödememizin ilk hamlesi olmuştur. Şark tipi tütün tek başına içilebilen tek tütündür. Bu gün Adıyaman merkezli tütün sorunun en büyük sebebi bir paket sigaranın fiyatıdır. Yerli markaların 15 TL, yabancı markaların 20 – 25 TL olduğu bir ortamda sarma sigara 5 – 7 TL arasındadır. Dar gelirli insanlar ucuz sigarayı haklı olarak tercih etmektedir. Olayın sebebi çok kar elde etmek isteyen dış kaynaklı firmalar ve devletin fazla gelir elde etme arzusudur. Bu baskı da yabancı şirketlerin devleti tazyiki neticesinde olmaktadır. Tütün üreticisine kolluk kuvveti ile saldırmak büyük yanlıştır. “20 – 25 TL’ye sigara mı olur? 10 TL indirin tüketici size döner, yoksa bu iş bitmez” Sigara içen biri olarak yerli tütünden sigara içerek Adıyamanlı üreticileri destekliyorum.

Virginia tipi tütün ne kadar kurutma makinasında kalırsa kalsın alfa toksin yani zararlı küf taşır bu da kanserojen bir maddedir. Bizim yerli tütünler ise gölgede en az 5 ay açık havada kurur. O nedenle alfa toksin içermez, iyi kuruduğu için nem barındırmaz, kanserojen özelliği minimumdur.

Son söz; Tütün devlet tekeline dönmelidir. Tütün üretmeyen Japonya bile tütünü devlet tekelinde tutmaktadır. JTİ (Japan Tobacco International​) markası Japon devletinin tütün şirketidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.