İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyattin Özdemir,yaptığı açıklamada, Yozgat’ta geçen yıl çerezlik ayçiçeğinin 5 farklı çeşidinin deneme ekimi yapıldığını hatırlattı.
Özdemir, Bu çeşitlerden İlimiz ekolojik şartlarına, çiftçi ve pazarına en uygun olarak görülen Ahmetbey ve Muratbey çeşitlerini İlimizin değişik bölgelerinde çiftçilerimize tanıtıp göstermek gayesiyle ekimleri yapıldı. Ekimler İl Müdürlüğümüzün teknik personelleri kontrolünde Yerköy İlçemize bağlı Eskiyerköy Köyünde, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle Yerköy Merkezdeki uygulama alanında, Sarıkaya Domarca, Burunkışla köyünde ve Sorgun Büyükören köyünde yapıldı.
Ülkemizde genellikle hibrit ayçiçeği tohumlarında yabancı çeşitler kullanılmaktadır. Son yıllarda Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitülerimiz tohum ıslahı üzerinde çalışmalar yapıp yerli tohumlar geliştirmektedir. Bu çalışma ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Muratbey ve Ahmetbey Yerli Hibrit Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerinin bölgemiz çiftçilerine tanıtımı yapılacaktır.”dedi.
AYÇİÇEĞİ EKİMİNDE ARTIŞ GÖZLENMEKTEDİR
Yozgat’ta ayçiçeği ekiminde son yıllarda artış gözlendiğini kaydeden Özdemir,” İlimizin değişik bölgelerinde yapılan bu demonstrasyon çalışmaları ile çiftçilerimize yeni geliştirilen yerli çeşitlerin benimsetilmesi, çerezlik ayçiçeği ekiminin İlimizde yaygınlaştırılması, aynı zamanda yerli olarak geliştirilen hibrit çeşitlerin kullanımı ile üretimin artırılması hedeflenmektedir. Demontrasyon tarlalarının üretim sezonu boyunca teknik personelimizce düzenli olarak takip ve kontrolleri yapılacak, gerekli bakımları yaptırılacak, üretim sezonu sonunda sonuçlar çiftçilerimiz ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.”diye konuştu.