""

YİMPAŞ NEDİR? « Yeniufuk Gazetesi

2 Mayıs 2024 - 07:05

YİMPAŞ NEDİR?

Yimpaş Holding (Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi), Yozgat merkezli olup Türkiye’nin çok yerinde, Türk cumhuriyetlerinde ve Almanya’da perakende satış mağazaları, otelleri, sağlık tesisleri, fabrikaları olan Yozgatlı bir firmadır. Öp öz Yozgat’ın malıdır, Yozgatlıdır.

YİMPAŞ NEDİR?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2023 - 14:53

Yimpaş Holding (Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi), Yozgat merkezli olup Türkiye’nin çok yerinde, Türk cumhuriyetlerinde ve Almanya’da perakende satış mağazaları, otelleri, sağlık tesisleri, fabrikaları olan Yozgatlı bir firmadır. Öp öz Yozgat’ın malıdır, Yozgatlıdır.

YİMPAŞ felsefe olarak doğru kurulmuş bir şirketleşme olgusudur. Cumhuriyet kurulduğunda Anadolu’nun sermayesi olmadığından devletçiliğe yöneldik. 1923-1950 yılları arasında bu model 30-40 yıllarda unu, bezi, şekeri, kömürü, demiri, petrolü olmayan, sermayesi, teknolojisi olmayan, üretemeyen Türkiye için ideal model devlet öncülüğünde kalkınma idi o yapıldı. Özellikle 1939- 1945 arasında tüm ekonomik faaliyetler 2. Dünya Savaşı tüm dünyada ekonomiyi durdurdu. Tüm ekonomi savaşa hizmet etti ama Türkiye İnönü önderliğinde bu ateşin içine girmedik. 1950 yıllarla Türkiye özel sektöre gerekli önemi verdi. Alt yapıda baraj yol ve limanlarla önemli kazanımları ülkemize kazandırdı. Aynı çizgide büyük zenginleri destekleyerek Türkiye’de özellikle sanayide önemli kazançlar elde edildi.

YİMPAŞ model olarak kooperatifleşme türünde bir yapılanmadır. Az miktarda nakitle çok sayıda insanın ortaklaşa oluşturduğu sermaye ile üretmek ve ticaret yapmak mantığı, bu doğru bir mantıktır. Yanlış olan ise toplanan bu kadar parayı akil adama teslim etmek ve doğru kazançlı işe yönelememek ve en önemlisi yapılan bu işlerin denetlenmemesi sorgulanmaması YİMPAŞ modeline zarar vermiştir. YİMPAŞ ne yaptı? YİMPAŞ özellikle Avrupa’da çalışan emekçilerimizden milyonlarca Mark, Euro, dolarları topladı bu parayı nasıl topladığından öncesi var. 65 yıllardan 1980 yıllara kadar özellikle Ecevit’in 1974 Başbakan olduğu dönemde T.C. hükümeti ile Alman Merkez Bankası şu şekilde bir anlaşmaya vararak Almanya’da toplanan işçilerin paralarına Almanya’daki faizin % 3-4 puan üzerinde faiz vererek bu paraların Türkiye ye transferi yapılmakta idi. Buradaki olayda devlet garantisi vardı. Bir de Almanya’daki faizden daha yüksek faizi işçiler almakta idi. Ne zaman ki Refahyol hükümeti kurulup Erbakan Hoca Başbakan olunca bu anlaşma iptal edilerek devlet güvencesi kaldırıldı. Türkiye bu işten vazgeçince YİMPAŞ modelli şirketler Avrupa’da kaynak toplamaya başladılar. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan faizle Mark’a, Euro’ya, Dolar’a olan faiz %5-8 geçmezken YİMPAŞ modelindeki şirketler 9620-25 faiz vereceklerini beyanla ve İslami motiflerle süslü beyanlarla bu paraları topladılar. Burada iki önemli soru vardır.

1-YİMPAŞ ve benzeri şirketler piyasanın 2-3 katı faizle topladıkları para ile çok karlı işler mi yapıyorlardı?

2- Bu parayı veren insanlar Yimpaş’ın 2-3 katı faizle para topladıklarında piyasadaki faiz oranlarını bilmiyorlar mıydı? Geldiğimiz şu noktada YİMPAŞ model olarak doğru bir modeldir.

YİMPAŞ karlı yatırımlar yapamamıştır. YİMPAŞ özellikle milli görüş siyaseti çerçevesindeki partilerle çok içli dışlı olmuş, ticaret siyaset için mi yoksa siyasette kalıcı olmak için ticari fedakârlık mı gerektiği noktasında doğru yörüngeyi bulamamıştır. Bu kaynak samimi Müslümanların dini duyguları kullanılarak elde edilmiştir. İnşallah temennimiz bundan sonra ortaklarına kar vermek ülke ekonomisine üretim yapmak ve istihdam yapma noktasında bundan sonra doğru kararlar alırlar. Perakende satışı mağazacılık dünyanın en geçerli bir işidir. Hem kârlıdır hem de sıcak para ile spot alımlar yapmak mümkündür. Oysa YİMPAŞ tüm sattıklarım üretmek yoluna giderken üretimin tüm risklerimde üzerine almış bunu da liyakatsiz insanlarla yapmıştır.

YİMPAŞ işe adam yerine adama iş yaratma mantığı ile liyakatsiz kadroları yüksek maaşlarla çalıştırmıştır. Yimpaş’ın sağlıkla ilgili yatırımları karlı değildir. Türki Cumhuriyetler yatırımları yanlış olmuştur.

Basından öğrendiğimiz kadarıyla YİMPAŞ Avrupa’da toplanan paraların belli bir yüzdesini toplayana belli yüzdesi etkili siyaset ve bürokrasiye verince iş baştan topal olmakta.

Her türlü eksiğiyle birlikte YİMPAŞ güzel bir modeldi. İstanbul Sermaye Borsasına tescili gereklidir. Bağımsız maliyecilerle denetiminin şeffaf olması gerekir. Bugün itibariyle Yimpaş’ı rehabilite ederek ülke ekonomisine katmak gerekir. Büyük medyanın Yimpaş’ı linç etme girişimi yanlıştır. Devlete düşen görev Yimpaş’ı yörüngesine oturmak ve ortaklarının hakkının kaybolmasını engellemek olmalıdır.

YİMPAŞ sevabıyla günahıyla Yozgatlıdır, Yozgat’tır. Büyük medyada binlerce ifade edilen ortağın mağduriyeti anlatılmaktadır. Binlerle ifade edilen ortak gelip de Yozgat merkezin önünde hiç protesto yapmadı. Niye diye düşündüğümüz zaman şu gerçek ortaya çıkıyor. Ortaklar bu kadar fazla faizle riski de satın almışlardır. Yüce dinimizi kullanmış olmasının etkisi büyüktür. İnşallah YİMPAŞ yöneticileri bundan sonra önce karlı işler yaparak ortaklarının mağduriyetlerini gidermeyi yeni yatırımla istihdam yaratmayı planlayarak kendilerini affettirmeleri dileğiyle çalışmalarında başarılar dilerim.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.