""

Yozgat havadan da ilaçlanacak « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 09:14

Yozgat havadan da ilaçlanacak

Yozgat Belediyesi haşere ile mücadelede yeni bir dönem başlattı. Belediye, bir biyokopter (insansız helikopter), bir drone ilaçlama aracı, bir tank (amfibik arazi aracı), 5 ilaçlama personeli ve 1 veteriner hekimle haşerelere karşı adeta savaş açtı. Ayrıca bir araçta hayvan toplama ve rehabilitasyonu için kullanılacak.

Yozgat havadan da ilaçlanacak
Son Güncelleme :

20 Haziran 2018 - 10:54

Araçlar Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle tanıtıldı. Tanıtım programına AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Kılıçarslan ve vatandaşlar katıldı.
Araç tanıtım programında drone ile biyokopter de mini bir gösteri yaptı.
Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, yaşanabilir bir çevrenin herkesin hakkı olduğunu söyledi.
Arslan, “Geleceğimize, sağlık ve umutla bakabilmek sağlık bir çevre ile mümkündür. Geçmişte milyonlarca insan vektörle bulaşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Yine ülkemizde yüzlerce insan keneye bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından hayatını kaybetti.
Bugün ülkemizde hemen hemen tüm yerel idareler vektör mücadelesi yürütmektedir. Ancak kontrolsüz yapılan bu mücadele yöntemler ilerde telafisi mümkün olmayacak çevre ve sağlık zararları oluşturabilir. Vektörlerle mücadele ederken, ekosistemi de tehlikeye atmamak gerekmektedir.
Geçmişte, bilinçsizce yapılan uygulamalar nedeniyle pek çok çevre faciası yaşanmış hatta ölü doğumlar, doğum anomalilerinde artışlar görünmüştür. Bu sebeple vektör mücadelesi hassas bir dengede yürütülmelidir. Bu amaçla önceliğimizi biyolojik larvasitler olarak belirledik. Vektörlerle mücadele ederken doğayı da koruyabilmek amacıyla yalnızca hedef zararlılar üzerinde etkinlik gösterecek şekilde özel olarak üretilmiş biyolojik larvasitleri kullanmaktayız. Bu sayede zararlıyı, daha uçkun hale geçmeden kontrol altına alabilmekteyiz. Coğrafik Bilgi Sistemi üzerinden tespit edilen tüm haşere kaynakları sisteme eklenerek takibi yapılmaktadır. Bu sayede hangi kaynakta ne zaman larva üreyebileceği önceden tahmin edilebilmekte ve daha zararlı gelişimini tamamlayamadan kontrol altına alınabilmektedir. Vektör kontrol uygulamaları kapsamında kışı ergin olarak geçiren zararlılara karşı tüm kış boyunca kışlak mücadelelerimiz devam etti. 1 Ocak 2018 itibariyle 4 adet araç, 2 adet ULV, 1 Mist blower 1 Biocykle ve 5 ilaçlama personeli,1 veteriner hekim ve 7 barınak personeli ile ilaçlama,hayvan toplama ve rehabilitasyon hizmeti vermekteyiz. Yine coğrafik şartlar nedeniyle karadan müdahale edilemeyen noktalarda 8×8 amfibi araç ve yine sudan müdahale edilemeyen noktalarda biyolojik larvasit uygulamaları yapabilmek amacıyla insansız ilaçlama helikopterleri olan BioCopter ve Biodrone ve Sherp Marka Amfibik aracımız ile zararlılarla mücadele edeceğiz” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.