""

Yozgat öğrenci dostu şehirler arasında mı? « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 11:08

Yozgat öğrenci dostu şehirler arasında mı?

Yozgat öğrenci dostu şehirler arasında mı?
Son Güncelleme :

27 Temmuz 2018 - 7:00

Üniversite sınav sonuçlarının açıklamasına sayılı günler kala Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından kurulan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) da Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması kapsamında Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri’ni (ÖDÜŞ) araştırdı. Araştırmaya göre ilimiz 81 il içerisinde 78. sırada yer aldı.
* * * *
24 Temmuz Basın’da Sansürün kaldırılışının 110’uncu yıldönümüne rastlayan günde gazeteleri incelerken, “Öğrenci dostu şehirler” başlıklı haber ve hemen altındaki spor kısmı dikkatimi çekti…
Bilen bilir, haberlerin en önemli kısmı özet şekilde spotlarda yer alır, bu haberin spotunda da “Öğrencilerin en memnun olduğu şehirlerin başında Eskişehir, Antalya, Aydın geliyor. Şırnak, Bingöl, Hakkâri ise son sıralarda. Öte yandan 2017’de memnuniyetsizliğin çok yüksek olduğu şehir sayısı 22 iken, bu yıl sayı 31’e çıktı.”
Sonra bir alt paragraftaki, “Bazı şehirler, ulaşımdan barınmaya, eğitim olanaklarından sosyal etkinliklere öğrencilere her türlü imkânı sunarken bazı şehirlerde ise öğrenciler büyük zorluklar yaşayabiliyor, hatta kiralık ev dahi bulamayabiliyorlar.”
Bu satırlar okurken ister istemez Yozgat’ta halen öğrencilerin ev sorunu, ulaşım sorunu, dersten arta kalan zamanlarını değerlendirebilecekleri mekan sorununu düşünmeye başladım…
2006 yılı öncesini hiç konuşmayacağım fakat bugün 2006 yılından günümüze geçen 12 yıl içinde neleri yaptık, neleri yapamadık bunları konuşmak gerekiyor ama önce sıralamayı vereyim…
İlk 10’da yer alan Şehirler; Eskişehir, Antalya, Aydın, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ, İzmir, Edirne, Isparta ve Bursa. Şimdide son sırada yer alan 12 İl’e bakalım… 72 Aksaray, 73 Çankırı, 74 Iğdır, 75 Kilis, 76 Bayburt, 77 Bitlis, 78 YOZGAT, 79 Muş, 80 Şırnak, 81 Bingöl ve Hakkari.
Şimdi şu soru akla gelebilir; Bu sıralama da hangi kriterler dikkate alındı? Araştırmayla şehirlerin ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü gibi konularda öğrencilerin öğrenim gördükleri şehre ilişkin memnuniyetleri ölçüldü.
Burada şöyle bir bilgi notu paylaşacağım… 48 şehir öğrencilerden düşük not alırken 7 şehir de “Potansiyeli Olmasına Rağmen Memnuniyeti Sağlayamayan Şehir” olarak belirlendi. Bu bilgi notunu neden paylaştığımı sanırım tahmin etmişsinizdir. Yozgat bana kalırsa “Potansiyeli Olmasına Rağmen Memnuniyeti Sağlayamayan Şehir”dir.
Peki, 81 İl içerisinde 78. sırada olmak, bunca yıl devletimizin en tepesinde ki bürokratlarımızın, il yöneticilerimizin ve özeleştiri yapacak olursak bizlerin de payı yok mu dur? Elbette hepimiz pay sahibiyiz. Sürekli vaatler, projeler gerçekte havanda su dövmekten başka bir şey değil.
Bir şehrin kalkınmasında en önemli lokomotiflerin başında üniversite gelmektedir. Bu anlamda 12 yıl önce kurulan Bozok Üniversitemiz 78. Sırada yer alması şehirle entegre olamadığını göstermektedir. Şehir ve üniversite öğrencilerin istek ve taleplerini yeterince yerine getirebildi mi, şehirle bütünleşmeyi sağlayabildi mi?
Bu soruları daha da artırabiliriz. Bu sorunların cevabının karşılık bulduğu takdirde; Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması kapsamında Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri’ni (ÖDÜŞ) ‘ün sıralamasındaki yerimizin değişebileceğini umuyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.