""

YOZGAT’IN SOSYOEKONOMİK FOTOĞRAFI « Yeniufuk Gazetesi

6 Mayıs 2024 - 17:55

YOZGAT’IN SOSYOEKONOMİK FOTOĞRAFI

YOZGAT’IN SOSYOEKONOMİK FOTOĞRAFI
Son Güncelleme :

27 Eylül 2023 - 16:32

Tüm insanlar doğduğu yerde yaşamak, çalışmak ve orada ölmek isterler. Herkese çöplüğü saraydır. Bu tarihi gerçeklik içerisinde 2000’Ii yılarda 700 bin olan Yozgat’ın nüfusu, AKP hükümetleriyle birlikte 400 bine düştü.Milletvekili sayısı 6’dan 4’e niye indi dediğimizde karşımıza günlük hayatı kazanmanın çok zor olduğu gerçeği çıkıyor. Yozgat’tan 300 bin insan memleketini terk etmiş. Ekmek yok, aş yok, adam göçmüş yaşamak için baba yurdunu terk etmiş.Son on yılda 2 milletvekili, 300 bin nüfus kaybeden şehir Yozgat.Son 60 yılı sağcı siyasetlerin iktidar olduğu ülkemizde Yozgat’ında hep sağcı partilere oy verdiği ANAP’lı yıllarda Yozgat’tı “Arı” oldu. Türkeş’le MHP’li oldu, Erbakan Hoca’cı oldu derken, 10 yıldır Tayyipçi.Bu garip milleti kandırıp elinden dürümünü çalanlar bırakın insanlar doğduğu yerde Allah emri olsunlar. Niye bunlara fabrika açmıyorsunuz?İş aş kurmuyorsunuz?
Bugün Yozgat’ın ekonomisi şu şekildedir:
Yozgat’ta üretip satan 10 bin adet çiftçi ailesi vardır. Onlarında temel sorunutarım girdilerinin pahalı olması ve sulu tarım yapamamalarıdır. Pancar – buğday – nohut vebüyükbaş, küçükbaş hayvancılık, ekonomi bu şekildedir.Çimento ve birkaç tuğla fabrikasını saymazsak sanayi yoktur.
Sulu tarım yapanlar elektrik ve gübrenin pahalı olmasından çok şikayetçidir. Buğdayda süneyi bitiremedik, kaliteli buğday üretememekteyiz. Köylü 3-4 ay tarlasında çalıştıktan sonra kışı geçirmek için il ve ilçelere göçüp kışı şehirde geçirir durumda. Köylü nasıl kalkınır, zenginlik nasıl yaratılır sorgulamadan her şeyi devletten beklemekteyiz. Özellikle pancar da işçi bulamazsanız ve şeker fabrikaları eski fiyatlardan pancar almaz ve kotaları düşürürse halimiz ne olur? Buna rağmen Yozgat mevduat zengini bir il. Yozgat gazetesi yazarı O. Hakan Kiracı’nın bu konuda tespiti çok doğrudur. Yozgat’tapara var. “Bu paraya güven vererek üretime nasıl sokarız?”ıseçilmiş vekillerimiz biraz düşünsünler. Üniversitelerimiz bu konuda iş adamlarını eğitsinler. Şu iş kollarında yatırım yapılırsa karlılık sağlanır,artı değer yaratılabilir. İstihdam sağlanır. Para kazanmanın yol haritası lazım.
Biat etmeyi benimsemiş yaşam biçimi saymış Yozgat’a ve Yozgatlıma ne diyeyim. Allah edasını versin. Her seçimde şapka değişimiyle kurtuluş olmuyor. Kafayı değiştir aziz Yozgatlım kafayı.Önce değişim, sonra üretim.(Hasan Aslan Nurdoğdu – Makalelerle Yozgat kitabından)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.