""

Yozgatlıda aslında para var! « Yeniufuk Gazetesi

17 Mayıs 2024 - 12:01

Yozgatlıda aslında para var!

Yozgatlıda aslında para var!
Son Güncelleme :

08 Ağustos 2018 - 7:00

ORAN Yatırım Destek Ofisi evvelsi gün bir haber paylaştı… Haberin ayrıntısına geçmeden önce birkaç hususun altını çizmek gerekir…

Yozgat insanında para her zaman vardı… Bizim asıl derdimiz Yozgatlının parası var mı, yok mu?.. Bunu sorgulamak değildir.

Burada asıl olan Yozgatlı parasını neden Bankada tutuyor?… Yozgat insanı herkesten daha çok mevduat düşkünü mü? Yozgatlıyı buna iten sebep nedir? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkündür.

Bu sorulara herkesin mutlaka bir cevabı vardır… Peki, soruyu bir de tersinden soralım… Yozgatlı asıl cevap vermesi gereken yerlerden beklenen cevapları duymadığı için parasını bankalarda tutuyor olabilir mi?

Ya da Yozgatlı (gurbetçiler) bankadaki mevduatlarını aslında kullanmak için zaman zaman attıkları adımlara karşılık verilmediği için umutlarını tüketim, böyle bir yolu seçmiş olabilirler mi?

Gelelim ORAN’nın paylaştığı haberin ayrıntısına bu haberde isterdim ki, kastedilen mevduat sahipleri kafalarındaki bütün sorulara haber içinde cevap bulabilmiş olsaydı…

Ama ne gezer malum haber içinde birçok rakam verilmiş!  ORAN Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisinden geçen haberin başlığı  “Mevduatlarınızı Yatırıma Çevirin” İyi güzel de nasıl olacak. Bu verdiğiniz bilgilere göre mevduat sahibi bir kimse mevduatlarını yatırıma çevirmek istemez…

Daha geçenlerde bir işadamı Yozgat’ta 200 fabrikanın kapalı olduğunu paylaşmıştı. Neyse söz konusu haberde Yozgat 1.593 milyon tl ile Türkiye’de 34’üncü sırada olması elbette bir fırsata dönüştürülebilir ama hangi fırsatlardan bahsedildiğini de konuşmak lazım, bunun adının konması şarttır.

Bahsi geçen toplam mevduat karşılığında 13×15=195 adet fabrika/üretim/hizmet işletmesi kurulabilmektedir. Yaklaşık 4000 kişi istihdam edilebilir ve aileleri ile birlikte bu rakam 16000 kişi için geçim kaynağı olabilir. İyi, güzel de bunlar nasıl bir fabrika ki?

Hatırlıyor musunuz Yozgat bir dönem 4325 sayılı en iyi teşvik sisteminden faydalanmaktayken dahi 195 fabrikayı görmedi…

Biraz önce dediğim gibi Yozgat kapalı fabrikaları ile bilinen şehirlerin başında gelmektedir.

Kaldı ki, bugün şahsen tanıdığım ve yatırım yapmak isteyen kaç kişi halen bürokratik engellerle uğraşmaktadır.

Yozgat bana göre önce bu sorunları ortadan kaldırması şarttır. Daha dün bir yakınım ile yaptığımız sohbette bundan 2 yıl önce yapmayı düşündüğü iş ile ilgili bürokratik engelleri 2 yıl sonra aştığını ve çalışmalara ancak başlayabildiğini öğrendim.

Yine bir yatırımcımız kaç zamandır uğraştığı  “Özel Huzur Evi” çalışması ile ilgili halen bir takım engelleri aşmak için uğraştığını duyuyorum.

Rakamlarla, grafiklerle ya da benzer şekilcilikle uğraşarak zaman kaybetmeye gerek yok. Yozgatlı yatırımcılar başta olmak kaydıyla mevduat sahipleri önünü görebilmiş olsalar hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir şeyler yapacaklardır, anlaşılan o ki, henüz cevaplarını bekledikleri soruların cevabına ulaşmamışlardır.

 

 

  • Bakanlık tarafından yapılan projelerin takibini noksansız yaparak, bölgede istihdama katkı sunmaya devam ettiklerini anlatan Müdür!
  • İlçede sivil toplum kuruluşunda üstlendiği görevi bir tık daha yukarı taşıyarak, genel merkez yönetiminde de görev alan hemşerimiz!
  • Kamu’da görev yapan Bürokratlar arasındaki diyalogu artırmak maksadıyla fırsat buldukça düzenlenen kahvaltı programına bu hafta ev sahipliği yapan Müdür!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.