Ali balık sevdiğini söylüyor Ayşe’ye. Ayşe de ben de balık severim diye karşılık veriyor. Buraya kadar sorun yok gibi ikisi de balık seviyor. Peki gerçekten öyle mi. Ali balık severim derken,tavada bir balığı hayal ediyor, Ayşe akvaryumdaki balığı hayal ederek söylüyor, bense denizdeki balığı hayal ederek söylüyorum balığı seviyorum. En çok balık denize yakışıyor.
İletişimde yaşadığımız ve kaçırdığımız o kadar nokta var ki, yakalayamıyoruz ya da artık insan kırmak umurumuzda da değil gibi. Çok çetrefilli bir konu. İçine girdikçe kaybolası geliyor insanın. Verdiğim örnekte de olduğu gibi aynı cümleleri kuruyor ve farklı anlamları düşünüyoruz. Bazen de farklı cümleler kuruyor, aynı anlamları düşünüyoruz. Hatta hepimize olur, biraz didişir gibi oluruz konuşurken, bir de bakmışız aynı şeyi söylüyoruz.
İletişimi neden kurma ihtiyacı duyarız ki. Anlaşılmak isteriz. Anlatırız da anlatırız kelimeler cümleleri takip eder, gider durur konuşmalar. Peki iletişim doğuştan bir yetenek midir, yoksa sonradan kazanabilen bir beceri midir ? Kurumlarda sıkça karşılaşırız, kişiler arası iletişim eğitimine, demek ki bir faydası olmalı değil mi , veriliyor. Çok da yormadan söyleyim hemen iletişim sonradan öğrenebilen bir beceridir. Diyeceksiniz iletişim hakkında neden yazıyorsunuz ? Sağlık Hizmetlerinde İletişim yüksek lisans yapmış biri olarak konuyu gündeme taşımak istedim . Neden mi? Çünkü kime sorsak iletişim eğitimi almış, sertifikası var. Sözüm yine herkese değil yanlış anlaşılmasın, neyse selam vermeye ve selam almaya üşenen insanları görünce yazmak istedim.
İletişim dünyasına geri dönelim. İletişim insanın ilk kendisiyle başlar. Kendimizi tanımakla. Sınırlarımız neler, sinirli bir insan mıyız, şaka yapıyor muyuz, yapılan şakayı kaldırabiliyor muyuz, gülümsüyor muyuz insanlarla vs… Olumlu ve olumsuz özelliklerimizin bir haritasını çıkararak, olumsuz yanlarımızı yontmaya başlamakta iş. Zor bir süreç gibi gözükse de imkansız mı değil…
İletişimin yaklaşık yüzde 60 ‘ı beden dili diye geçer tüm kaynaklarda. Peki biz beden dilimizi nasıl kullanıyoruz. Beden dilimiz için bir çalışma içerisine giriyor muyuz. Beden dilinde bana göre seçtiğimiz kıyafetlerde etkili. Bu pahalı kıyafetler demek değil, yakışanı bulmak. Ben mesela takım elbise giyince resmi bir havaya bürünüyorum, kasılıyorum, iletişimim olumsuz oluyor, o ruh haliyle…
Seçtiğimiz kıyafetler, seçtiğimiz kelimeler, yüz ifademiz… İletişim konusunda ilk dikkat edeceğimiz noktalar. Bu hafta kendimize çevirelim tüm okları, iletişimde yaşadığımız olumsuz yönlerimiz neler bakalım, neleri değiştirebiliriz düşünüp, eyleme geçelim. Beden dilimize bakalım, kıyafetlerimizi ne kadar özenle seçiyoruz, yüz ifademiz nasıl gibi… Haftaya kaldığımız yerden devam etmek umuduyla,şimdilik hoşça kalın…