""

Dananın kuyruğu koparken « Yeniufuk Gazetesi

24 Kasım 2024 - 09:50

Dananın kuyruğu koparken

Dananın kuyruğu koparken
Son Güncelleme :

18 Ekim 2021 - 18:07

8 Ağustos 2021 tarihinde yine bu köşede bakliyat konusunda yazdığım yazımda ileri tarihlerde oluşacak durumu yazmış;
“Bu yıl Nisan ayında TMO tahıl fiyatlarıyla bakliyat fiyatlarını da açıkladı. Yeşil mercimek ve nohut fiyatını 4,050 TL olarak belirledi. Ülkede yaşanan tarımsal kuraklık maalesef bakliyatı da vurdu. Ürün çok az. Bu da fiyatı yükseltti. Zaten fiyat, arzla talebin kesişme noktasıdır. Mal arzı çok, talep az olursa fiyat aşağılarda oluşur, eğer mal arzı az talep çok olursa fiyat yukarılara çıkar. Bakliyat ta da mal arzının azlığı fiyatları bugün itibariyle nohutta 6,5 – 7 bandında, yeşil mercimekte 7,5 – 8 TL bandında oluşmasına sebep olmuştur. Daha hasadın başındayız, sonbahara bu fiyatlar yeşil mercimekte 15 TL, nohutta 10 – 12 TL, fasulyede 20 – 25 TL bandında olacak gibi görünüyor.
Tahılı üretici Rusya’dan temin etmek mümkün olabilir, ama bakliyatı temin edebileceğimiz tek ülke Kanada. Orası da kuraklıktan şikâyetçi. Ürün çok az. Fakirin yemeği nohut, fasulye ve yeşil mercimekte ki bu sorun hükümetçe halledilmelidir.
Hükümete düşen bakliyat fiyatlarını revize ederek yeni fiyat açıklamalıdır, yoksa bu fiyatlarla tüm bakliyat stokçuların eline geçer. Sonbaharda ve kışın anormal fiyatlar piyasaya hâkim olur. Son tahlilde nihai tüketici zarar görür.
Bir aydın, eski bakliyatçı olarak hükümeti uyarıyorum. Aydına düşen de testi kırılmadan uyarmaktır.” demiştim.
O tarihten bugüne tam 70 gün geçti. Hükümet bakliyatla ilgili ciddi yatırımlarla ülkenin gıda güvenliğini garantiye almaya çalışıyor.
Ama atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti. Bakliyat ürünleri stokçuların eline geçti.
Devlet bundan sonra bakliyat fiyatlarına müdahale edemez. Daha sonbaharın başlangıcındayız. Bakliyat ürünleri ise genellikle kış aylarında tüketilir. Bu kış bakliyat fiyatları üşütecek.
Kırmızı mercimek 20 TL, yeşil mercimek 20 TL, nohut 20-25 TL ve fasulye 40-50 TL fiyat bandında olacak gibi. Daha kötüsü bu ürünleri ithal edeceğimiz ülkeler de kuraklıktan etkilenmiş durumdalar. Bakliyat bulamama sıkıntısı ile karşı karşıya kalma tehlikesi büyük.
Bir de buğdayla ilgili ön görünümü yazayım. Bu yılki kuraklık 8 – 10 milyon ton buğday açığı yarattı. Bu miktarda buğdayı ülke olarak inşallah yurt dışından hele de ABD dışından temin edip, 2022 Haziranına çıkarsak büyük başarı.
Eğer ABD’nin karşısına “Buğdayımız yok” ile çıkarsak çok kötü. FETÖ ve PKK ile ülkemize zarar veremeyen ABD buğdayla ülkemizi diz çöktürebilir. Benden yazması. İnşallah ben yanlış düşünüyor olurum.
Son söz; gıdanızın kıymetini bilin, israf etmeyin. Özellikle ekmek israfından kaçının.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.