DÜNYA üzerinde ilerlemiş ülkeler yıllardır bunu yapıyor…
Kendi teknolojilerini daha da geliştirmek için özellikle sosyal ve ekonomik olarak geri kalmış ve 3.Dünya Ülkelerinden yetişmiş elaman transferini hep gündemde tutuyor…
Kendi alanında ihtisaslaşmış, yeni denemeler ve buluşlar eşiğindeki bilim adamları, mucitler ve hatta kendini aşmış dünya çapındaki kabiliyetler kendilerini bir anda gelişmiş ülkelerde buluyorlar.
Buna daha modern ve özgürlüklerle bezenmiş bir yaşam özlemini ve maddi kazanımları da eklerseniz bu talep daha da cazip hale geliyor.
Liseleri üst düzey başarılarla bitirmiş öğrencilere bursla önemli üniversitelerin kapılarının açılması. Doğru olduğunu pek düşünmüyorum. Yeri gelmişken dikkat buyurursanız, bir hususa dikkat çekmek isterim. Üniversitelerde başarı grafiklerini yükseltmiş olanların ise ihtisaslarını yurt dışında yapma imkanı bulabilmelerinin nedeni budur.
Gidene, “kal” diyemezsiniz!. “Niye gidiyorsun” diye de soramazsınız…
Hangimiz daha iyi, daha sosyal, daha medeni ve özgürlükçü toplumlarda yaşamayı düşünmeyiz ki?.. Dolayısıyla gidene bu soruları sormak ve ardından bakakalmak yerine onları kendi memleketlerinde tutabilmenin ve yetiştikleri topluma hizmet edebilmelerinin çaresini bulmak gerekiyor.
“Bilgi” bugünkü dünyada en pahalı teknoloji ürünüdür…
Yetişmesi bir hayli zor, satın almak ise ondan da zordur…
Yapmamız gereken, kendi yetiştirdiğimiz değerlerimize sahip çıkabilmenin yolunu bulabilmek ve onları mümkünse kaybetmemektir.. Kaybetmek ne demektir?..
Tek kelime ile “ Beyin Göçüdür..” Bakın bu kentte bir üniversitemiz var.. Ve, onun yetiştirdiği değerler…
Geçmişten bu yana bir çok değerimizi elimizde tutamamışız..
Bakın bu kentte bir üniversitemiz var…
Ve onun yetiştirdiği değerler…
Üniversite olduğu için söylemiyorum. Sözlerim yanlış anlaşılmasın etrafımıza baktığımız da her birimizin geçmişten bu yana birçok değerimizi elimizde tutamadığımızı farkına varırız.
Yozgat’ta son yıllarda yaşanan sorunların en başında bana göre en önemlisi BEYİN göçüdür. Hâlbuki Yozgat’ta LİSE varken, birçok İl de bu okul yoktu. Bugün Yozgat’ın Bürokrasideki Nüfuzu dikkat çekiyorsa tarihte BEYİN göçü olmadığı içindir.