""

BİLAL MÜDÜR BORÇLU MÜKELLEFE MÜJDE VERDİ « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 23:09

BİLAL MÜDÜR BORÇLU MÜKELLEFE MÜJDE VERDİ

BİLAL MÜDÜR BORÇLU MÜKELLEFE MÜJDE VERDİ
Son Güncelleme :

20 Haziran 2018 - 11:01

Yozgat Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Vekili Bilal Keskin, düzenlediği basın toplantısında 6736 sayılı yapılandırma kanunu hakkında bilgi verdi. Keskin, Yozgat’ta toplam 170 milyon TL alacaklarının bulunduğunu belirterek, geciken borçların yapılandırma kapsamında olduğunu söyledi.
Keskin açıklamasının devamında şunları söyledi: Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) kapsamında el konulan şirketlerden alacaklarının 1 milyon 200 bin TL civarında olduğunu belirterek, bu alacakların hazine tarafından ödeneceğini aktardı.

Sayın Keskin, yapılandırmanın kamuoyunda prim affı şeklinde algılandığına dikkat çekerek, böyle bir durumun söz konusu olmadığını prim alacaklarının Anayasa tarafından güvence altında olduğunu vurguladı. Anayasa’da prim alacaklarının affedilemeyeceğinin açıkça yazdığına değinen Keskin, yapılandırma kapsamında gecikmiş borçların yapılandırılarak ödeneceğini ifade etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü olarak kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğunu dile getiren Keskin, kişi ve kuruluşmarın hiçbir zaman mağdur olmasını istemediklerini, emekliliği hak eden esnafların biran önce emekli olmaları için gayret gösterdiklerini söyledi.
Keskin, kurumun birikmiş alacaklarına dair sigortalılar ve işverenlere ödeme kolaylığı sağlanacağını söyledi.
Keskin, “6736 Sayılı bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin hüküm 19.08.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Sigorta prim borçları, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi bu kapsama giriyor. Kamu kurumlarının memurlardan kaynaklanan borçları, idari para cezaları, kurumumuz alacağı olmayıp kurumumuzca takip edilen damga ve özel işlem vergisi alacakları da yine yapılandırma kapsamındadır. 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel bina inşaatıyla ihale konusu işlerden kaynaklanan fark işçilik alacakları da bu kapsamda yer alıyor” dedi.
Keskin, “Bu kanun işverenlere, kamu kurum ve kuruluşlarına gecikme faizi, gecikme cezalarının ve gecikme faizlerinin yerine ödeme vadesi bittiği tarihten kanunun yürürlüğe girdiği 19 Ağustos 2016 tarihine kadar olan dönem için 01 Ocak 2014 tarihine kadar TEFE, 01 Ocak 2005 ila 31 Aralık 2013 tarihleri arasında TÜFE ve 01 Ocak 2014 tarihinden 19 Ağustos 2016 tarihine kadar da yurt içi TÜFE uygulanacaktır.

Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.

Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek.

Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacak. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.