""

ÇAMLIK YOZGAT İÇİN NE İFADE EDER « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 15:09

ÇAMLIK YOZGAT İÇİN NE İFADE EDER

ÇAMLIK YOZGAT İÇİN NE İFADE EDER
Son Güncelleme :

20 Kasım 2017 - 7:00

Herkes tarafından bilinir…

Çamlık, Türkiye’nin ilk milli parkıdır. Peki, Milli Parkın Yozgat’a bir faydası var mıdır?

Ya da bu soruyu şöyle soralım; Yozgat, Çamlık Milli Parkından istifade edebilmek için bir şey yapmış mıdır?

Bu soruları çoğaltmak mümkündür…

Çünkü Türkiye’de bildiğim kadarıyla 41,  dünyada 6 binden fazla Milli Park bulunmaktadır. Türkiye’deki Milli parklar arasında en garibi, en sahipsizi ve sosyal donatılardan en mahrumu Çamlık Milli Parkıdır…

Çamlık Milli Parkı için şimdiye kadar birçok plan, proje hazırlandı, hiçbirisi hayata geçirilemedi… Bugün dahi içinde birkaç piknik alanı, alakasız birkaç binadan başka bir şey yapılamadı, yapmadılar, yaptırmadılar…

Daha bir süre öncesine kadar Çamlığa giden bir kimse, oturup bir bardak çay içecek yer bulamazdı. Şimdi ise ilgili kurum Orman ve Su işleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürlüğü tarafından Yozgat çamlığı milli parkı ve fatih tabiat parkı ziyaretçi yönetim planı hazırlanmak üzere çalışma başlatıldı, bu konuda bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Yozgat Çamlığı Milli Parkı ve Fatih Tabiat Parkı’nın geleceği adına önemli kararlar alınırken Çamlığın koruma, kullanma, dengesinin en iyi şeklide sağlanması ve ziyaretçi etkilerinden kaynaklanan sorunlara engel olmak ve soruların etkisini azaltmak için alınacak tedbirler konuşuldu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yozgat Valisi Şükrü Çakır, “Yozgat’ın gözbebeği herkesin çok iyi bildiği tescilli Çamlık Milli Parkımızın ve onun yanında yeniden kurulmuş olan Fatih Tabiat Parkımızın ziyaretçi planlamasının yapılması için bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayın bugün son netice planını görüşerek olgun hale getireceğiz.
Çamlık Milli Parkı Yozgat için bir Reşat Altın gibidir. Klasik bir değerdir. Bu değeri iyi korumak ve sürdürülebilir, turizme katmak gerekiyor. Bugün esnaflarımız, otellerimiz turistler hemen akın akın gelsin bizlerde faydalanalım düşüncesi içerisindeler. Bu açık bir şekilde ifade edilmese de biz bunu görüyoruz. Biz çok değerli olan turizm bölgelerimizi hemen ortalığa çıkartıp harcatmak istemiyoruz. Bilimsel bir şekilde uzman arkadaşlarımızın, katkıları ile ziyaretçi yönetim planı oluşturuyoruz. Daha sonradan ben görmedim duymadım haberim yoktu denilebilecek eleştirilerin önüne geçmek istiyoruz. Bugün herkes konuşacak. Mantıklı olanı biz zaten yaparız. Bu konuda 9.Bölge Müdürlüğü’nden katılan uzmanlar var. Kendi şubemizden uzmanlarımız var. Herkesin geçmişinde hatıraları bulunan Çamlık’ın uzun ve sürdürülebilir bir şekilde turizme kazandırılması gerektiğine inanıyorum. İnşallah çalıştay sonucunda böyle bir plan elimize geçecek. Biz Çamlığı korumak istiyoruz. Kıskanmadan dışarıya açmak zorundayız. 400 yıllık çamlarımız mevcut. Demek ki daha önce ki nesillerimizin de bu çamların korunmasında bir katkısı var. Günü birlik iştahlarla harcamamalıyız. İyi planlarımızın olması gerekiyor. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Burada son cümle olarak bir ekleme yapmam gerekiyor, bu çalışmaların sonu da bundan öncekiler gibi olmaz, atılan adımlardan bir sonuç ortaya çıkmasını bekliyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.