""

ÇEVRE TEMİZLİĞİ ÜZERİNE… « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 10:45

ÇEVRE TEMİZLİĞİ ÜZERİNE…

ÇEVRE TEMİZLİĞİ  ÜZERİNE…
Son Güncelleme :

28 Ekim 2017 - 10:24

Yozgat daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kış mevsimi yaklaşamaya başlarken, çevre temizliği yine problem olacak gibi görünüyor…
Henüz kar yağmamış, yollar kapanmamış, ortalık ne yaş, ne çamur olmamışken, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Ömer Duyar, ilde bazı mahallelerde soba küllerinin söndürülmeden çöp konteynırlarına döküldüğünü belirterek, konteynırın içerisinde diğer atıklar olduğu için yanarak konteynıra zarar verdiğini söyledi.
Vatandaş olarak bu konuda artık daha duyarlı davranmak gerekmez mi? Her yıl aynı sorunu yaşamak zorunda mıyız?
Merak ediyorum toplum olarak çevremize bu kadar vurdumduymaz davranmaktan ne zaman vazgeçeceğiz… Hatırlatmak isterim yapılan yanlışların veya kirletilen çevremizin temizlenmesi için bir bedel ödenmektedir. Hiç düşündünüz mü? Bu bedelin faturasını kim ya da kimler ödüyor?
Belediye Temizlik İşleri Müdürü Ömer Duyar, yaptığı açıklamada Yozgat’ın 26 mahallesinde zaman zaman soba atıklarının çöp konteynırının içine değil dışına döküldüğünü, sıkça rastlanan çöp konteynır dibine dökülen soba küllerinin hem hava hem de çevre kirliliğine de neden olduğunu ifade etti.
Konteynırın en düşük maliyetinin 500 lira olduğunu vurgulayan Duyar, “Özellikle kenar mahallelerimizde oturan vatandaşlarımız evlerinde soba kullanıyor. Yozgat’ımızın iklim bakımından kışın soğuk ve sert geçiyor. Havaların soğumasıyla birlikte evlerimizde mecburen doğalgaz ya da soba kullanımı da başladı. Vatandaşımız soba külünü söndürmeden konteynıra atmamasını öneriyoruz.
Çünkü sönmeden çöp konteynırına atılan küller içerideki plastik ya da diğer maddelerinde yanmasına neden oluyor ve konteynıra zarar veriyor ve kullanım süresi daha çabuk bitiyor. Bu da milli servete zarar vermek oluyor ve yine bizlerin cebinden çıkıyor,duyarlı davranmamız gerekir.”dedi.
Konteynırın dışına dökülen soba küllerini ayrı yerde toplandığını kaydeden Duyar, “ Soba külleriyle diğer atıkları farklı yerlerde topluyoruz. Genelde ev hanımlarımız soba atıklarını dökmekle meşgul, biz yaptığımız tespitlerimizde hep bayanlara rastlıyoruz. Temizlik özellikle kışın daha meşakkatli oluyor.
İşçilerimiz karla mücadelenin yanında birde söndürülmeyen soba külleriyle uğraşması zaman kaybına yol açtığını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde hava kirliliği konusunda bir yazı okumuştum… Bu yazıda uzmanlar tarafından Dünya’da her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanırken, hava kirliliğinin Avrupa’da da her yıl yaklaşık 400 bin kişinin erken ölümüne yol açıyor.
Avrupa’da hava kirliliğinin en çok yaşandığı ilk 10 şehirden sekizi Türkiye’de yer almaktadır.
Konuyu toparlayacak olursak, hava kirliliği dünyanın sorunu haline gelirken, teknolojinin yaygınlaşmasıyla büyük şehirlerin en büyük sorunu görüldüğü gibi hava kirliliğidir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.