""

DENETİMLER DAHA SIKI YAPILACAK « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 07:52

DENETİMLER DAHA SIKI YAPILACAK

DENETİMLER DAHA SIKI YAPILACAK
Son Güncelleme :

31 Ekim 2017 - 7:00

 

 

Yozgat Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Tamer, kış mevsiminde ortaya çıkan hava kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla etkin denetimler yapılacağını söyledi.

Bu konuda birkaç yazı kaleme aldığımı öncelikle hatırlatmakta fayda görüyorum…

Her ne kadar Hava Kirliliği Yozgat’ın derdi gibi görünse de bu sorun ülkemizin, hatta dünyanın sorunu haline gelmiştir.

Daha öncede ifade ettiğim üzere Dünya Sağlık Örgütü bu konuda ciddi çalışmalar yapmaktadır.

Uzmanlar tarafından Dünya’da her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanırken, hava kirliliğinin Avrupa’da da her yıl yaklaşık 400 bin kişinin erken ölümüne yol açıyor.

Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü verilerinde yer alan bilgilere göre, Türkiye genelinde Çankırı hava kirliliği limitinin altında değerlere sahip olduğu görülüyor.

Hava kirliliğine sebep olan etkenlere bakıldığında ise, en fazla ulaşım, tarım, enerji santralleri, endüstri ve evlerdeki günlük kullanımların sebep olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün çapı 2,5 mikron ve altında olan partikül madde hesabına dayanarak yaptığı çalışmaya göre dünyanın en kirli şehirleri Hindistan ve Çin’de yer alırken Avrupa’da hava kirliliği dendiğinde ise Türkiye’deki şehirlerin ön plana çıkması tehlikenin giderek arttığını göstermektedir.

Avrupa’da hava kirliliğinin en çok yaşandığı ilk 10 şehirden sekizinin Türkiye’de yer almaktadır.

Bu çerçevede Yozgat Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Tamer, kış mevsiminde ortaya çıkan hava kirliliğinin önüne geçmek için etkin denetimler yapılacağını hatırlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için yaptırımlar uygulayacak. Sıkı denetim planlayan Bakanlık İl Müdürlüklerini uyararak, hava kirliliğine karşı kontrollerini artırmalarını istedi.
Yozgat Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Tamer, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik düzenlemeleri hatırlatarak, “konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayi ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri azaltılacak ve etkin şekilde denetlenecek ”dedi.
Bu amaç doğrultusunda, özellikle ısınmada kullanılan katı yakıtların özellikleri ile yakıtların üretimi, torbalanması, dağıtımı, satışı ve bu yakıtların kullanıldığı yakma tesisleri ile ilgili esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirleniyor.
İl Müdürü Tamer, “Kritik meteorolojik şartların oluştuğu veya hava kirliliğinin artış gösterdiği bölgelerde, il mahalli çevre kurullarınca insan ve çevresi üzerinde meydana gelecek zararlara karşı; ısınma amaçlı katı, sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesislerinin çalışma saatlerini düzenleyebilir, daha kaliteli katı ve sıvı yakıtların kullanılması yönünde yeni düzenlemeler yapabiliyor” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.