""

Devlette Temsilin Kalkınmaya Etkisi « Yeniufuk Gazetesi

16 Mayıs 2024 - 10:36

Devlette Temsilin Kalkınmaya Etkisi

Devlette Temsilin Kalkınmaya Etkisi
Son Güncelleme :

02 Kasım 2022 - 17:34

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya Boğazlıyan OSB’de yatırım yapan 23 yatırımcı katılarak, yatırımları hakkında bilgiler vermişler.

Yatırımcıların değerlendirme ve taleplerinin de dinlendiği toplantı devlet üst kademesinin yatırımları ve Boğazlıyan’ı sahiplenmesi adına memnuniyet verici bir gelişmedir.

Bir toplantı esnasında “doğru zamanda doğru cümleyi kuran” bir zekanın ürünü olan Boğazlıyan OSB’deki gelişmeler, yıllardır Ak Parti’ye silme destek veren, devlet bürokrasisinde üst düzeyde temsil edilen Yozgat’ın gecikmeli de olsa bu desteğin karşılığını almasıdır.

Yozgat’ı teşvik yasasında 5. Bölgeye almakla işin bittiğini sanmıştık. Bekliyorduk ki ertesi gün yatırımcılar Yozgat’a akın akın gelecekler, Yozgat bacasız fabrikalar yanında bir de sanayi ve üretim şehri olacaktı.

Oysa kazın ayağı öyle değildi.

Hemen yanı başımızda bulunan Kayseri’ye göre teşvikte avantajlı bir iliz. Kayseri 2. Bölgede Yozgat 5. Bölgede üstelik Yozgat’ta OSB’lerde yapılacak yatırımlarda 6. Bölge teşviklerinden faydalanmak mümkündü. Aynı şekilde Çorum, Nevşehir, Kırşehir, Sivas, Amasya 4. Bölge, Kırıkkale 3. Bölge desteklerinden faydalanırken bir tek Tokat bizimle aynı teşvik bölgesindedir.

Bu teşvik haritası Yozgat lehine bir avantajdı aslında ve iyi değerlendirildiğinde, civar illerin her birinden daha yüksek teşvik oranı ile bir bütün olarak Yozgat’a fayda sağlayabilirdi.

Kayseri’ye yakın Boğazlıyan’da, Sivas sınırındaki Akdağmadeni’nde, Çorum, Tokat ve Amasya sınırındaki Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek’te ve hatta Kırşehir ve Kırıkkale sınırındaki Yerköy’de yeni OSB’ler tesis edilebilirdi. Olmadı. Olamadı.

Sadece OSB mi kurabilirdik? Elbette ki hayır. Çok daha basit ve sıfır maliyetli başka bir işlem daha yapılabilirdi.

Neydi o?

Yukarıda saydığım ilçelerin 6. Bölge teşvikleri kapsamına alınması. Mümkün müdür? Evet, mümkündür. Yapılabilirliği nedir derseniz cevabı 4. Bölge teşviklerinden faydalanan Kırşehir’in ilçesi Çiçekdağı’nın 6. Bölge teşviklerinden faydalandığını, 2. Bölgede olan Kayseri’nin Yozgat’a yakın bazı ilçelerinin ve buralarda kurulan OSB’lerinin 4. Bölge teşvikleri kapsamında olduğu bilgisi ile vereyim.

Demek ki, oluyormuş.

İlinizin kalkınması ve sanayileşmesi için yatırımcılar açısından cazip şartlar oluşturmak için bir zekanın çıkıp doğru zamanda doğru cümleyi kurması ile bir OSB tesis etmekle iş bitmiyormuş.

İlla devlette üst düzeyde temsil edilmekle de bu işlerin olmadığını da Kırşehir bize ders olarak okuttu. Bu konunun detaylarını aşağıda bulunan 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”da bulabilirsiniz. Bu karar der ki; listede yer alan ilçelerde kurulacak OSB’lere yatırım yapanlar 2 alt bölge teşvikinden yararlanırlar. Basitçe, 4. Bölgede olan Sivas’ın ilçesi Yıldızeli’nde ve yine 4. Bölgede yer alan Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde kurulacak OSB’lerde yatırım yapacaklara 6. Bölge teşvikleri verilir.

Onlarca yıldır Yozgat gerçeklikleri ile uyuşmayan taleplerle, bir sonraki dönem yeniden seçilmeye ve bürokraside üst sıralara tırmanmaya imaj katkısı yapacak ama bu şehrin insanlarının hayatının iyiye doğru değişmesine etki etmeyecek taleplerle Ankara’nın yollarını aşındırmakla olmuyor.

Ve Yozgat’tan gelen bu tür talepleri desteklemekle de olmuyor. Gelen taleplerin bizim hayatımıza etkisini sorgulamadan, incelemeden her birine olumlu talep vermek, işin aslını ıskalatıyor bize.

Fuat Oktay Yozgatlı olmasa hiçbir şey demezdim. Ama madem Yozgatlısınız o halde, Yozgat’ı bir bütün olarak ama aynı zamanda her bir ilçesini de bu bütünün içerisinde değerlendirerek, teşvik yasasını civar illere göre avantajları ile kıyaslayarak, Çorum, Sivas, Kırıkkale ve Kayseri’de gerçekleşecek yatırımların Yozgat’a nasıl çekileceğine kafa yorarak bu teşvik yasasını Yozgat için fayda üreten bir mekanizmaya dönüştürebilirdiniz.

Bu konuda ilin bürokrasisinden ve STK’larından talep gelmemiş olması da buna mazeret olamaz diye düşünüyorum.

Yozgat’tan sorumlu olarak çalışan danışmanlarınız eksik ve yanıltıcı bilgilerle dolu çoğu zaman adet savmak adına yapılan çalışmalara ve salt iktidar partisi sempatizanı kimliğine odaklanmak ve çalışmalarını bu minval üzere yapmak yerine gerçekten Yozgat’a odaklanmış olsalardı, bu şehir için çalışan, üreten, Yozgat’ı bilen kişilerle de bir ortak akıl işletebilselerdi, hiç olmadı memleketiniz Çekerek’in bu teşvik yasasından nasıl faydalanacağına kafa yorsalardı onu da kabul eder ve bugün  size bir teşekkür yazısı yazardım.

Yazamadım, çünkü karşısına gelen hastanın istediği ilacı yazan doktor ile tetkik, tahlil sonucu teşhisi koyup tedavi için uygun ilacı veren doktor arasındaki farktır buna engel.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.