""

Doğal çevrenin kirletilmesi suçtur « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:47

Doğal çevrenin kirletilmesi suçtur

Doğal çevrenin kirletilmesi suçtur
Son Güncelleme :

07 Haziran 2017 - 7:00

Haziran ayının ilk haftasında “Çevre Koruma Haftası”. Doğal Çevrenin korunması amacıyla 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı yapıldı. Çevre kirlenmesine karşı üye ülkeler ortak çözüm yolları aradı. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı. Ülkemizde bu nedenle 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirlenmesi ile ilgili bilgiler aktarılır, gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılara yer verilir. Çünkü doğal çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Uygarlığın gelişmesi, endüstrileşme sonucu fabrikalarda insan gücüne gereksinme arttı, doğal bölgede yaşayanlar kentlere göçtü. Hâl böyle olunca da kent nüfusu önemli ölçüde çoğaldı. Kentlerde nüfus artışıyla birlikte ardı ardına çevre sorunları ortaya çıktı. En önemlisi çevre kirlenmesidir. Başlıca çevre sorunları: Su-Hava-Toprak kirlenmesidir.
Su kirlenmesi ile deniz hayvanlarının yaşam ortamları bozulur. Kirli sulardan avlanan balık ve öteki deniz ürünlerini yememek gerek. Böyle sularda yüzmek de sakıncalıdır. Hava kirliliği daha çok yakıtların gereği gibi yakılmaması sonucu ortaya çıkıyor. Kirli hava solunum yolları hastalıklarını da artırıyor. Hava kirliliği ölümlere sebep oluyor. Toprak kirlenmesi: Toprak, çeşitli ilâç ve gübrelerle tarıma elverişsiz duruma geliyor. Bu nedenle çiftçiler, ilgili uzmana danışmaksızın ilâç ve gübre kullanmamalı, toprak kirlenmesine yol açmamalıdır.
Doğal çevrenin korunması: Bu konuda alınabilecek önlemler:
* Akar ve durgun sular, insan, hayvan artıkları ile kirletilmemeli.
* Biriken çöpler kaldırılmalı.
* Zararlı hayvanların, böceklerin, özellikle karasinekle sivrisineklerin üreyip çoğalmaları engellenmeli.
* Kanalizasyon borularındaki patlamalar hemen ilgililere bildirilmeli.
* Yakıtların tam yakılması sağlanmalı. Böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.
Doğal çevrenin kirletilmesi yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenlere para ve hapis cezaları verilir ama caydırıcı değildir. O hâlde görev yine duyarlı insanlara düşüyor. Birbirimizi uyaralım, sağlımıza uygun bir çevrede yaşamak için doğal çevremizi koruyalım; birlikte yaşadığımızı unutmayalım.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.