""

ESNAFIN GERÇEK DESTEĞE İHTİYACI VAR « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 08:51

ESNAFIN GERÇEK DESTEĞE İHTİYACI VAR

ESNAFIN GERÇEK DESTEĞE İHTİYACI VAR
Son Güncelleme :

02 Şubat 2018 - 7:00

Günümüzde gelir kalemleri her gün biraz daha azalırken, gider kalemlerinin artmasıyla küçük esnaf diye tabir ettiğimiz kesim kalmadı…

Küçük esnafı tüketen aynı sıkıntıların hızla artmaya devam etmesi yanında birkaç kişiyi istihdam eden esnaf kesimi de yok olmak tehlikesiyle karşı karşıyadır…

Dolayısıyla küçük ve orta ölçekteki KOBİ’lerin sayısının her geçen gün azalmasıyla Yozgat’ta bir taraftan işsizlik bir taraftan da istihdam sıkıntı çekilmektedir.

Son yıllarda politik olarak küçük ve orta ölçekteki işletmelerin desteklenmesi konusunda artış sağlandığı ileri sürülse de, gerçek sıkıntı içinde olan küçük ya da orta ölçekteki KOBİ çevresi bu destelerden faydalandırılmadı.

Holding ve benzer durumdaki kurumsal firmaların dışında kalan kesim, kendi istihdamını zor şartlarda sağladığı için yanında bir başkasını çalıştırmaz duruma gelmiştir.

Bu konuları kapsayan Yozgat Valiliği bir çalışma yaptığını kamuoyu ile paylaştı… Yapılan açıklamanın özünden anlaşıldığı üzere bu çalışmanın asıl amacının Devleti iş kapısı algısından kurtarmayı amaçlayan bir çalışma olmasıdır.

Bu projenin tüm Türkiye’de uygulanması için gayret edeceğiz. Alanda gördüğümüz sorunların ortadan kaldırılması ve firmaların desteklenmesi açısından bu çalışmayı başlattık. Programı ikiye ayırıyoruz. Bir teknik kadro destek programı, ikincisi idari kadro destek programı. Amacımız Devlet’i tek işveren kapısı algısından kurtarmak. Aynı zamanda esnafları kurumsallaştırmak. Esnafın yanında çalışan personelleri sigortalı hale getirmek. Kurumlarımızda TYP’den çalışan kişilerin olduğu kadar, Esnafın yanında çalışsın. Devlet bunun sigortasını yatırsın, maaşının üçte ikisini versin. Devlet bu yöntemle üçte bir de kar etmiş olacak. Bunu olgunlaştırıyoruz. Bununla birlikte Tezgahtardan, ara yöneticilere kadar bir çalışma olacak. İdari kadro destek noktasında da esnafları kurumsallaştırmak orta kademe yönetici olacak. Bunları da İŞKUR’a sunacağız. Bunlar sadece 4.5. ve 6. Teşvik bölgelerinde uygulansın istiyoruz. Çünkü işsizlik daha çok buralarda. Biz bu proje ile kamu kurumlarında çalışma algısını alıp özel sektöre yönlendireceğiz” dedi.
Artı istihdam konusunda Yozgat’ın üç bin sayısını hedeflediğini hatırlatan Vali Kemal Yurtnaç, artı istihdamın 9 bin 46’yı bulduğunu söyledi.
İşadamları zirvesi toplantısının çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Vali Kemal Yurtnaç, “4 tane firma ile sözleşme imzaladık. Bu 4 tane firma bin 200 kişilik bir istihdam sağlayacak. Mevcut  Organize Sanayi Bölgemize. Bu zamana kadar Organize Sanayi Bölgemizde çalışan eleman sayısı bin 730 kişi. Şu yaptığımız toplantılar neticesinde bin 200 kişi ilave istihdam toplantısı oluşturmuş oluyoruz” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.