""

GEÇİM ŞARTLARI VE PAHALILIK « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 17:48

GEÇİM ŞARTLARI VE PAHALILIK

GEÇİM ŞARTLARI VE PAHALILIK
Son Güncelleme :

13 Kasım 2017 - 7:00

Geçen hafta bulunduğum bir sohbet ortamında “Yozgat çok pahalı, geçinmek gerçekten çok zor” dedi arkadaşlar.

Sonra herkes bir tespit yaptı…

Kimisi “su bedeli” üzerinden, kimisi “araç yakıtları” üzerinden, kimisi “ev kiraları ve ev fiyatları” üzerinden, kimisi “gıdadaki” artışlara dikkat çekti…

Bu konuda altı yaptığım haberi vereyim sonra konuşalım…

Yozgat insanının özellikle akaryakıt, kullandığı su konusunda hem ilçelerinin hem de çevre illerin çok çok üzerinde bir ücret ödemesi artık insanları çileden çıkardı. Buna bir de simit, çay paralarının da eklenmesi ile birlikte her gün cebinden fazladan para çıkan vatandaş buna bir denetim getirilmesini yetkililerden talep etmeye başladılar.

Anadolu’nun tam ortasında olmasına rağmen Yozgat özellikle akaryakıt satışlarının en pahalı yapıldığı illerden biri olarak dikkat çekiyor.

Yozgat’tan Ankara’ya yola çıkan bir vatandaş ucuz benzin, mazot ya da gaz almak için eğer deposu boş değilse büyük ihtimalle Kırıkkale’yi tercih ediyor. Yozgat merkezde LPG fiyatları 2.87 ile 2.90 TL arasında değişirken bu fiyatların Sorgun’da 10 ila 20 kuruş, zaman zaman 40, Kırıkkale’de ise 50 kuruşa yakın aşağılarda seyretmesi sürücüleri farklı çareler aramaya yöneltti.

Yozgat merkezde LPG fiyatlarının ilçelere göre yüksek olmasına bir anlam veremeyen sürücüler, zaman zaman Sorgun ilçesine giderek deposunu doldururken, Ankara’ya gidenler büyük ölçüde tercihini Kırıkkale’deki akaryakıt istasyonlarından yana kullanıyor. Normalde rafineri uzaklığına göre Sorgun’dan daha ucuz olması gereken Yozgat’ta LPG’nin ve akaryakatın daha pahalı olmasına anlam veremeyen sürücüler, bu şanssızlığın birçok alanda yaşandığına dikkat çekti. Motorinde ve benzinde de aynı şanssızlığı yaşayan Yozgatlı sürücülerin litre başına 40 zaman zaman da 60 kuruş arasında fark ödemesi, fiyatlardaki ikilemi iyiden iyiye günyüzüne çıkardı.

Yozgat’ta pahalılık sadece akaryakıtla bitmiyor. Çevre illere göre kullandığı suya 1 TL’ye yakın fazla para ödeyen Yozgat’ta simit ve çayın dahi yüksek fiyattan satışa sunulması, enayi yerine mi konuyoruz eleştirilerini gündeme getirdi. Meslek kuruluşlarından ya da Belediyeden bu konuda denetim yapmasını bekleyen vatandaş, serbest piyasa denilerek Yozgat insanının her gün cebinden haksız para çıkmasına artık göz yumulmamasını talep etti.

Üç yıl önce durum böyle idi. Peki, şimdi nasıl: Akaryakıt fiyatları ile başlayalım benzin ve motorin beş lirayı geçti. LPG dört liraya dayandı. Bir ton suyun fiyatı 3 lira, ekmek bir lira oldu. Bir koli yumurta 10 liradan aşağı satılmıyor.

İşçi, Emekli ve Memur maaşlarına yapılan zam oranı 3 ya da 5’ten yükseğe çıkmadı henüz. Asgari ücret bin 404 TL.

Yozgat’ta ev kiraları ortalama beş yüzden aşağı değil, 4 nüfuslu bir ailenin oturabileceği bir ev kirası ise 600’den başlıyor, hesap ortada, bu şartlarda Yozgat sanıldığı gibi dar gelirli bir ailenin yaşayacağı şehir olmaktan çoktan çıkmış durumdadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.