""

Geçim Standartları ve Yaşamak « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 06:05

Geçim Standartları ve Yaşamak

Geçim Standartları ve Yaşamak
Son Güncelleme :

18 Ocak 2018 - 7:00

Yeni yıl ile birlikte yeni asgari ücret rakamları açıklanırken, tüketim maddelerine yapılan zamlar, asgari ücretin artışını eritti…

Asgari ücret 1.603 TL…. Bu ailede bireylerin hastalanma şansı yok. Sağlık giderine harcayacak para kalmıyor.

Ayda bir kez de olsa sinemaya, tiyatroya gitme veya ailece dışarı da bir restorana giderek yemek yeme lüksleri yok.

Misafir ağırlama, yakınlarının cenazeleri için seyahate gitme gibi bir uygulama içine giremezler. İşte Türkiye’deki asgari ücret ile geçinmek zorunda olan bir ailenin yaşam standartları faturası.

Asgari ücretin açıklamasının ardından yetkililerin alay eder gibi, (Bu para ile aileler kendilerine araba alabilirler) açıklamaları. Avrupalı bir aylık maaşları ile Türkiye’de 5 yıldızlı otelde 1 hafta tatil yapmakta iken bizim ailemiz belki ömrü boyunca uçağa bırakın binmeyi sadece havada uçarken seyredebilmektedir.

Hastalanmayacaksınız, seyahat etmeyeceksiniz, misafir kabul etmeyeceksiniz.!.. Ayda sadece 1 kg et yiyeceksiniz.

Zeytini bütün değil iki seferde bol ekmekle yiyeceksiniz. Çorbayı yarım ekmekle bitirerek ana yemeğe yüklenmeyeceksiniz.

Bu tablodan da sağlıklı nesiller yetiştireceksiniz. Ülke gerçeklerine sadece TBMM koltuklarından tamamen siyasi gözlüklerle izlemek ülkede yaşam standartlarını yükseltmek için yeterli değildir. İfade ettiğimiz tablo çalışan aileler için geçerlidir.

Ülkede istihdam darlığı malumdur. İşsiz bir aileye asgari ücret dahi girmeyeceğine göre toplumda suç oranlarının artışı uyuşturucu trafiğinin artışı önlenemeyecektir. Nitekim tüm mücadeleye rağmen suç oranlarındaki artış malumdur.

Cari açık iç veya dış borç, ithalat ihracat ülkenin iç ve dış sorunları 1603 TL asgari ücretle yaşamaya mahkum edilen ve yukarıdaki tablo ile hayatını idame eden bir aileyi ne kadar ilgilendirir? Bu nedenle ülkenin kalkınmasının temeli dışa bağımlı olmayan politikaların üretilmesine  ve bireylerin insanca yaşayabilecekleri imkanların oluşturulmasına dayalıdır.

Bu temel sağlıklı olmadığı süresince ülkenin büyüdüğünü, dünya sıralamalarında rekorlar kırıldığını ifade etmek sadece siyasilerin sığındığı mendireği olmayan açık limanlardır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.