""

KAN BAĞIŞI VE ORGAN BAĞIŞI « Yeniufuk Gazetesi

8 Mayıs 2024 - 02:58

KAN BAĞIŞI VE ORGAN BAĞIŞI

KAN BAĞIŞI VE ORGAN BAĞIŞI
Son Güncelleme :

08 Kasım 2017 - 7:00

Hayat kurtarmak her kula kısmet olmaz…

Çok değil bir süre öncesine kadar “organ bağışında bulunmak günah” sayılırdı…

Vatandaş verilen fetvalardan korktuğu için organ bağışında bulunmak istemezdi… Yetkililer, organ bağışında bulunmanın günah olmadığını söyleseler de fetvalara inanan vatandaş, yıllarca söylenenleri kulak ardı etti.

Organ Bağışı bir tarafa daha yakın zamana kadar toplum olarak kan bağışı dahi yapmaktan kaçınmadık mı?

Neyse ki, bu tür inanışlar, düşünceler, söylemler atık gerilerde kaldı. “Organ bağışında bulunmayın, günah işliyorsunuz” diyen de artık yok…

Bu tür yaklaşımların yerinde şimdi Yozgat Kızılay Kan Bağışı Merkezine en çok kan bağışı yapan bağışçılar ödüllendirilir oldu.

Nerden nere geldik. Törenler yapıyoruz, vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaları için ve organ bağışında bulunmaları için teşvik etmenin gayretindeyiz.

Bu anlamda güzel çalışmalara kapı aralanıyor. Evvelsi gün Kızılay Yozgat Şubesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği törende Kızılay’a düzenli olarak kan bağışında bulunan bağışçılara madalya ve teşekkür belgesi verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Kızılay Yozgat Şube Başkanı Ekrem İlker Kızılay’ın insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu ile 149 yıldır mazlum ve mağdurların yanında olduğunu söyledi.
Kızılay’ın din, dil, ırk, renk ayrımı yapmadan devletin şefkat eli olmaya devam ettiğini belirten İlker, dünyanın neresinde mazlum varsa Türk Kızılay’ının orada olduğunu kaydetti.
Kızılay Kan Bağışı Merkezi Doktoru Selçuk Cansız ise Kızılay’ın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Türk Kızılay’ı Kan Merkezi Genel Müdürlüğü 18 bölge kan merkezi ve 65 kan bağışı merkezi ile gönüllü bağışlardan aldığı kanları ihtiyaç sahiplerine hastaneler vasıtasıyla ulaştırıyor. Sağlık bakanlığı ile 2005 yılında başlatılan güvenli kan temini projesi tüm hızıyla devam etmektedir. Her geçen gün bir önceki yıla göre kan bağışı sayıları artmaktadır. 2005 yılında 400 bin civarında olan yıllık kan bağışı sayısı 2016 yılsonu itibari ile 2 milyon 200 bin olarak gerçekleşmiştir. Yozgat kan bağışı merkezimiz ise kan tedarik sistemi içerisinde 2011 yılında yerini almış ve 6 buçuk yıldır hizmet vermektedir. Kurulduğu yıldan itibaren her yıl bir önceki yıla göre kan bağışı sayılarını artırmış, 2011 yılında 3 bin ünite olan kan bağışı sayımız 2016 yılında 12 bin üniteye ulaşması 2017 ilk 10 ayında ise 11 bin 900 ünite olan bağış sayısı yılsonunda 13 bini hedeflemektedir. Günlük kan bağışı sayısında da çoğunlukta Türkiye birincisi olduk” dedi.
Vali Kemal Yurtnaç ise burada yaptığı konuşmada, Kızılay Kan Bağışı Merkezine kan bağışında bulunan bağışçıların her türlü övgü ve saygıya layık insanlar olduğunu söyledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.