""

KOP EYLEM PLANI ÜZERİNE… « Yeniufuk Gazetesi

10 Ekim 2024 - 02:33

KOP EYLEM PLANI ÜZERİNE…

KOP EYLEM PLANI ÜZERİNE…
Son Güncelleme :

07 Aralık 2017 - 7:00

Tarım sektörü gündeme geldiği vakit Yozgat’ın çayır ve mera hariç tarım alanıyla Türkiye tarım alanlarının önemli bir kısmında yer aldığı bilinmektedir.

Bu konuda şimdiye kadar bir takım çalışmalar yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Yozgat’ta nüfusun önemli bir kısmı tarım ve hayvancılık sektöründen geçimini sağladığı için Devlet destekleri başta olmak kaydıyla çeşitli Birliklerin destekleri de çiftçi kesimini teşvik ediyor.

Yine bu konuda son zamanlarda yapılan en önemli çalışmaların başında Konya Ovası Projesi geldiğini söylemek isterim. Dolayısıyla bu konuda kısa zaman önce önemli bilgiler aktaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Ovası Projesi’nin (KOP) tamamlanınca tarımda parlayan yıldız olacağını bildirerek, “KOP’ta, sulama yatırımları tamamlanır, nadas bitirilirse üretim patlar” demişti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, KOP kapsamında Konya, Yozgat, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Karaman, Kırıkkale olmak üzere 8 İl’in 46 bin 276 kilometrekare çayır ve mera hariç tarım alanıyla Türkiye tarım alanlarının yüzde 19,5’ine sahip olduğunu hatırlattı.

Bu illerin yüzölçümlerinin yüzde 48,7’sinin tarım alanlarından oluştuğuna işaret eden Bayraktar, KOP Eylem Planı kapsamında bu illerdeki yatırımların hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiye’de sulanabilir alanların yüzde 17’si bu bölgede olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Buna karşın ülkemizin su kaynaklarının ancak yüzde 4’ü Konya kapalı havzasında bulunmaktadır. Su kaynakların kısıtlı olduğu bölgede sürdürülebilir bir tarım için su tasarrufundan azami ölçüde faydalanılması gerek. Bölgedeki tüm alanlar hızla yüzde 60’lara varan oranda su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine geçirilmelidir. Eskimiş, su kaybına neden olan sulama altyapısı modernize edilmelidir.

KOP tamamlanınca tarımda parlayan yıldız olacak. KOP’ta, susuzluktan tarım alanlarının yüzde 27,1’i nadasa ayrılıyor. Sulama yatırımları tamamlanır, nadas bitirilirse üretim patlar.”

Bayraktar, yapılan gölet ve sulama tesislerinin, hem verimliliği artıracağını hem de yöre halkının getirisi yüksek olan ürünlere yönelmesini sağlayacağını belirterek, bu sayede bölgede tarımsal üretiminin artmasının, yöre halkının gelir düzeyinin yükselmesinin mümkün olacağını ifade etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.