""

Kuraklık kapıda aman dikkat! « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 19:47

Kuraklık kapıda aman dikkat!

Kuraklık kapıda aman dikkat!
Son Güncelleme :

17 Ocak 2018 - 7:00

Bu haberi dün bizim yerel gazetelerin birkaçı verdi… Önemli bir konu olduğu düşüncesinden yola çıkarak, tekrar etmenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

İnsanın umutlarını diri tutan, yaşama nefes aldıran olayların en başında su konusu gelmektedir. Toplum olarak bu konuda hassas davranmasak da, içtiğimiz ya da kullandığımız suyun gerektiği gibi kıymetini bilmesek de, bir gün kıymeti anlaşılacaktır.

Türkiye’nin İç Anadolu bölgesi başta olmak kaydıyla bazı bölgeleri birkaç yıldan beri kurak mevsimler yaşamaktadır…

Bu konuda önemli bilgiler paylaşan Yozgat DSİ Bölge Müdürü Okan Bal ülke genelinde kuraklık belirtilerinin olduğunu dile getirdi.

Yapılan açıklamanın devamı şöyle; Ülkemiz genelinde 2017 su yılında, uzun yıllar ortalamasına göre %14,5 ve 2016 su yılına göre de %15,3 oranında daha az yağış düşmesinden dolayı kurak bir yıl gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu yağış değerlerine bağlı olarak da depolama tesislerimizde kullanılabilir su miktarı geçen yıldan %10 daha azdır.
Diğer taraftan, 2018 su yılının 6 aylık mevsimlik meteorolojik öngörü değerlendirmelerinde; Mart ayına kadar hemen hemen tüm aylarda Ülkemiz genelinde ortalamanın altında yağış beklenmekte, işletme programları hesaplarında zaten düşük seviyede olan baraj göllerine girecek su miktarlarının ortalamanın altında olacağı öngörülmektedir.
Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanında yer alan baraj ve gölet rezervuarlarının Ocak ayı itibarıyla doluluk oranları ve gelmesi beklenen muhtemel akımlara göre 2018 yılı için istenilen miktarda kar yağışının olmayışından dolayı, yukarı havzadan depolamalarımıza yeterli suyun gelmeyeceği tahmin edilmektedir.
Bu nedenle, 2018 yılında kritik ve kısıntılı sulama faaliyetinde bulunulması, su kullanıcı teşkilatların görev alanları içerisinde aşağıda belirtilen tedbirleri alması gerekmektedir.
1.Su tüketimi fazla olan bitkilerin ekim alanında sınırlama yapılacak şekilde genel sulama planlaması hazırlanmalı, fazla ekim yapılması engellenmeli,
2. Tasarruflu su kullanma amacı ile yağmurlama ve damlama sulama yöntemleri tercih edilmeli; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca uygulanan tarımsal destek, teşvik, vb. uygulamalar da göz önüne alınmak suretiyle, basınçlı ve kapalı sistem sulama sahalarında tarla içi sulama sistemlerinin kurulması sağlanmalı,
3. Depolama tesisinden (baraj, gölet, vs.) sulama yapılmasına ve şebeke dışı (kanal üstü, vs.) sulamalara kesinlikle izin verilmemeli,
4. Su iletim ve uygulama kayıplarının azaltılması için gerekli bakım-onarım ve temizlik çalışmaları yapılmalı,
5. Sulama önceliği sabit tesislere (meyve bahçesi, çok yıllık bitkiler, vs.) verilmeli,
6. Gece sulamaları teşvik edilmeli,
7. Su dağıtım işinin planlı su dağıtımı yapılarak adil ve verimli bir şekilde yürütülmesi için teknik personel çalıştırılmalı ve su dağıtımı takip edilmeli,
8. Şebekeye alınan suyun ölçülmesi sağlanmalı,
9. Sulama şebekesinin kontrolü, sulamayı yöneten Kurumlarca (Sulama Birlikleri, Belediyeler, Köy Tüzel Kişilikleri, Özel İdareler) disiplinli bir şekilde yapılmalı ve boşa akacak sulama suyu ve kaçaklar önlenmeli,
10. 2018 yılı için ekilecek bitki deseni seçilirken, kuraklığa dayanıklı bitkiler tercih edilmeli,
11. Şeker pancarı ekimi yapılan yerlerde, ekim kotasının dışındaki ekimlerin önlenmesi için ilgili Kurumlarca tedbir alınması gerekmektedir.
 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.