""

KURAKLIK YA DA SULU TARIM « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 00:11

KURAKLIK YA DA SULU TARIM

KURAKLIK YA DA SULU TARIM
Son Güncelleme :

01 Şubat 2018 - 7:00

Doğanın dengesi insan eliyle bozuldu ama bu durum henüz fark edilmediği için halen bozulmaya devam ediyor…

Dolayısıyla doğanın bir takım sebepler yüzünden dengesinin bozulmasıyla baş gösteren bir takım doğal afetlerin zaman zaman can ve mal kaybına neden olduğu bilinmektedir.

Fakat önemli bir nokta daha var ki, doğanın bozulan dengesinden dolayı mevsimler adeta yer değiştirme yarışına girdi…

Bu durum da henüz fark edilmediği için mevsimlerin bilimsellik dışında ılıman geçtiğini konuşuyoruz… Daha birkaç hafta öncesine kadar Kar yağmadığını, yağışların normalin altında olduğunu birbirimize anlatıyorduk…

Yozgat’ın eski kışları meşhurdur, şimdi eski kışları yaşıyor olsaydık, kapıya çıkma şansımız olmazdı… Kış mevsiminin alışık olduğumuz gibi yaşanmamasından dolayı mevsimlerin kuraklığı birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Başta insan sağlığı olmak üzere üretimde ciddi düşüşler yaşanırken, tüketimde ise ortaya yüksek fiyatlarla satışa sunulan ve genetiği değiştirilmiş(!) ürünler çıkmaktadır.

Yozgat tarım alanlarının daha fazla sulak hale gelmesi için ve sulu tarıma geçmek adına ilgili kurumlar ciddi çalışmalar yapmaktadır.

Bu konuda en önemli açıklamayı birkaç gün evvel Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu yaptı, Yozgat’ta son 15 yılda 163 Bin Dekar araziyi suya kavuşturduklarını söyledi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada kurumlarının Yozgat’a yaptığı yatırımlara değindi. Acu, “Yozgat iline yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Yozgat’ta tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır. Son 15 yılda Yozgat’a; 3 yerleşim yerine yıllık 17,5 milyon metreküp içme suyu sağladık. 5 baraj ve 3 gölet inşa edildi, 163.320 dekar arazi sulamaya açıldı. Çiftçilere yıllık 94 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı. Mevcutta işletmede olan 10.640 dekar sulamada gerekli bakım ve onarımlar gerçekleştirildi ve 53 derenin ıslahı DSİ tarafından tamamlandı. Son 15 yılda tamamladığımız içme suyu tesisleri ile Yozgat şehir merkezi, Yerköy ilçe merkezi ve Yozgat Organize Sanayi Bölgesine yıllık 17,5 milyon metreküp içme suyu temin ettik.”dedi.
Yozgat’ta 5 adet baraj yapımının tamamlandığı ve 10 adette baraj yapımının devam ettiğini vurgulayan Acui “Kadışehri Halıköy Barajı, Musabeyli Cemil Çiçek Barajı, Süreyyabey (Çekerek) Barajı’nın da aralarında bulunduğu 5 adet barajı tamamladık. 10 adet barajın yapımı ise devam ediyor. 3 adet göletin yapımı tamamladık, 4 adet göletin yapımı devam ediyor.
Yozgat’ta tamamladığımız 21 adet sulama tesisi ile 163.320 dekar araziyi sulamaya açtık, böylece Yozgatlı çiftçilerimize yılda 94 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 6 adet sulama tesisinin yapımı devam ediyor. Dere ıslah çalışmaları kapsamında son 15 yılda 53 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek toplam 45 adet meskûn mahal ve 14.800 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. 6 adet taşkın koruma tesisinin çalışmaları da hızla sürmektedir.”diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “Gölsu” projesi kapsamında Yozgat’ında nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, “KOP;Aksaray, Karaman, Kırıkkale Kırşehir, Konya Nevşehir Niğde ve Yozgat illerini kapsamaktadır.Bu proje kapsamında Yozgat’ta de hak ettiği hizmetleri alacaktır.KOP kapsamında Yozgat’ta; 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler:3 adet içme suyu tesisi, 1 adet atık su arıtma tesisi, 20 adet baraj ve gölet, 27 adet sulama tesisi, 55 adet taşkın koruma tesisi 1 adet HES olmak üzere toplam 107 tesis açılacaktır.”dedi.
 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.