""

Önceliğimiz Tarım ve Üretim olmalıdır « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:47

Önceliğimiz Tarım ve Üretim olmalıdır

Önceliğimiz Tarım ve Üretim olmalıdır
Son Güncelleme :

16 Kasım 2018 - 7:00

Önce CHP Milletvekili Ali Keven, bu konuyu gündeme bir kez daha getirdi… Köylünün ve çiftçi kesimin sorunlarını Meclis’e taşıyarak, ilgili Bakanlıklara soru önergesi verdi…

Şimdide MHP Milletvekili Ethem Sedef, aynı konu üzerinde ısrarla durarak, Yozgat’ta tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesinde çiftçilerin sorunlarını 4 ana maddede sıralayarak bakanlığın harekete geçmesini istedi…

Milletvekili Sedef’in bu konudaki açıklamasına geçmeden önce birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum…

Yozgat’ın, tarım ve hayvancılık şehir olduğu herkes tarafından kabul görürken, bu konuda yerel yönetimlerin çalışmalarına baktığımızda ne tarım ne de hayvancılık alanlarında şimdiye kadar vatandaşı teşvik edecek, sorunları çözecek bir icraat görmek mümkün olmadı.

Hâlbuki geçmiş yıllarda merkeze bağlı köylerdeki vatandaşlar şehre en az bir kez gelir, ilin ekonomisine önemli katkı sunardı…

Şimdi ise, merkez köylerin büyük bir kısmı bu tercihini çevre illerin ilçelerine giderek yapıyor… Mesela merkeze bağlı Çadırardıç bölgesindeki köyler tercihini Sungurlu ilçesinden yana yapıyor…

Bakınız Yozgat’ta tarım ve hayvancılığın ne duruma geldiğini MHP Milletvekili verdiği soru önergesinde şu sözlerle izah etti:

Sedef,” Çiftçimiz tarlasına gübre atamaz hale gelmiştir. Önlem alınmadığı taktirde tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Yozgat çiftçisi köylerini terk edip, arazilerini boş bırakmak zorunda kalacaktır.”dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, Yozgat çiftçisinin sorun ve beklentilerine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdi. Tarım ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Yozgatlı çiftçilerin sorunlarını 4 ana maddede toplayan Sedef, bunların çözümü için Bakanlığın harekete geçmesini istedi.
Özellikle gübre, mazot, ilaç, elektrik ve su giderlerinin yüksekliği sebebiyle Yozgat tarımının yüzde 70’ler oranında gerilediğine dikkat çeken Sedef, ” Çiftçimiz tarlasına gübre atamaz hale gelmiştir. Önlem alınmadığı taktirde tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Yozgat çiftçisi köylerini terk edip, arazilerini boş bırakmak zorunda kalacaktır. Bu durum her geçen gün göç veren şehrimizin en büyük sıkıntısı haline dönüşmektedir” dedi.
Yozgat çiftçisinin Türkiye’de yaşanan piyasa manipülasyonları ve son dönemde ortaya çıkan ekonomik sıkıntılardan da olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sedef, elektrik, su, akaryakıt, gübre, ilaç gibi maliyet giderlerinin her geçen gün arttığını, Yozgat çiftçisinin, gelen zamlar sonrası neredeyse yok olma noktasına geldiğini belirtti. Sedef, yazılı olarak cevaplandırılması kaydıyla, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
Hububat ekimi yapan çiftçinin girdi kalemleri için ayrı ayrı belirtilmek suretiyle, dönüm başına harcaması nedir? Ne kadardır?
Tarımsal üretimde kullanılan Akaryakıt, Elektrik, Gübre, İlaç, Sulama giderleri üzerindeki KDV ve ÖTV yükü nedir ve ne kadardır? Bu oranların düşürülmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir çalışmanız var mı? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Arazi toplulaştırma ve sınırsız köy projelerini hızlandırma ve yaygınlaştırma konusunda hangi çalışmalar yapılmaktadır?
TMO tarafından görevlendirilen uzman inceleme (ekspertiz) hizmeti veren personelinize fiyatlama konusunda, ilan edilen fiyatlar dışında bir fiyat sınırlaması getirilmekte midir?

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.