""

SEVGİ NEDİR « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 15:45

SEVGİ NEDİR

SEVGİ NEDİR
Son Güncelleme :

28 Kasım 2016 - 7:00

Sevgi yaşamaktır yaşatmaktır.Sevgi fedakarlıktır,merhamettir. Sevgi başkaları acı çekerken o acıyı ta yüreğinde hissetmek ama bir şey yapamamaktır. Sevgi her zaman sevdiklerinden on adım geriden götürtmektir. Önce onların mutluluğunu huzurunu düşünmektir. Sevgi almadan vermek, sevgi hayvana, çiçeğe, canlıya, cansıza yakınlık hissetmek, sevgi Allah yarattıysa çirkin bile olsa güzel yanını görebilmektir.

Sevgi karşındakini olduğu gibi kabul etmek, hatalarının üzerine saplanıp kalmamaktır. Sevgi hoş görmek, övmek, çok görmemek olduğu gibi kabul etmektir.Sevgi barıştan yana olmak, ben demeyi unutmak biz demeyi bilmek, hatta bizden önce sen diyebilmektir. Allahın yarattığı diyebilmek, sanata Sanatçıdan ötürü saygı duymaktır. Sevgi hakkı bilmek,hakkın zevalinden  korkmaktır.

Sevgi paylaşmak, başkaları aç iken tok yatmamak, üzüntülü iken mutlu olmamak, sevgi dayanışmak, koşamayanları koşturmak, göremeyenleri köprüyü geçirmek, bilmeyenleri bildirmeye çalışmaktır, sevgi kırmadan, incitmeden sevmek, emek vermektir.

Sevgi bir annenin bebeğinin eziyetine katlandığı gibi katlanmak, sevgi o korkağın  civciv  yavrusunu koruduğu gibi kurumak, sevgi Hz. Hacer’in sevdiğine teslim oluşu gibi, teslim olmaktır. Sevgi bazen görmezden gelmek, bazen de gülüp geçmektir. Sevgi bakmak, görmek , anlamaktır. Sevgi var olanı korumaktır, yakıp yıktıktan sonra yeniden yapmaya çalışmak değil.

Sevgi barışı sağlamaktır, fitneyi sokmak değil. Sevgi penceredir, güzel yanından görmek, göstermektir. Sevgi hakkı gözetmektir, sevgi sözleri tek tek seçmektir, sevgi hürmet göstermektir, sevgi karşındakinin değerini bilmek ve hissettirmektir. Sevgi her şeyden önce yaratılanı yaratan dan ötürü sevmek saygı göstermek,emanete hıyanet etmemektir. Sevmedim dediğin şeyin kime ait olduğunu bilmektir.

Sevgi aynadır kendini karşındakinde görmek, Onun hataları olduğu  kadar kendinin de hataları olduğunu fark etmektir. Sevgi her şeyin bir sonu ve amacı olduğunu bilmektir. Sevgi kadir kıymet bilmek bir fincan kahvenin, bir el uzatışın, bir içten gülüşün, kırk yıl harını saymaktır. Sevgi hiyerarşidir topu ondan ona atarak  sonunda rahat yaşamaktır.

Sevgi insanlarla  gözlerde selamlaşmaktır. Sevgi komşunu rahatsız etmemek, yemeğin kokusunu saklamak, külünü paylaşmaktır, sevgi haktan korkmaktır. Sevgi evladını sevmeden önce saymaktır, ona insan değerini vermektir. Sevgi kırk yıl aynı yastığa baş koyduktan sonra bir birinle hakkıyla helalleşmek yaşanmışlıkların hatırını gütmektir. Sevgi ananın, babanın önünde gözlerini yere dikmek, hak hukuk bilmektir. Sevgi kurallara uymak, hakları çiğnemektir, sevgi bazen susmak, bazen sevgiyle bakmak, bazen de kendini yok saymak, dayanışmaktır.

Sevgi mutluğu paylaşmak,karşındakini eksiğine yanlışına takılıp kalmamak, olduğu gibi kabul etmek, el uzatmaktır. Sevgi iyi, kötü, uzak, yakın ayırt etmemek, sevgi sevginin nereden geldiğini çok iyi bilmek, sevgisizliğe tahammülü olmayan bilmektir (Allah). Sevgi toplumdur,ailedir,ana, baba, eş,evlattır, özlemdir. Sevgi burnunda buram buram tüten hasrettir. Sevgi bir ucundan ateş değmiş hasır gibi,yanmayı kabullenmektir, hiçbir zaman kavuşamayacağını bilsen dahi  öylece sevmektir. Sevgi el açmaktır,arka çıkmaktır, yan yana yürümektir, sevgi sözlerle değil gözlerle konuşmaktır, hatta gözler çığlık atabilmek, kucaklaşa bilmektir.

Aslında en büyük sevgi duyulması gerekenedir.Gelmiş geçmiş bütün alemin adını başka başka koyduğu (Allaha).Sevginin kaynağı, aranışların başı, düzenin sağlayıcısına, onunda zaten bizden istediği bir tek şey var oda sevgi, sevgi tam olsa her şey tam olurdu. Kötülüklerin başı da sonu da sevgisizlik değil mi? Sevgiyi anlamamaktan, sevdiğini anlatamamaktan değil mi?

Sevgi benden önce gelseydi, sevgi tam olsaydı Firaun Asiye’yi ateşlere atmazdı,sevgi tam olsaydı Kabil Habil’i kıskanmazdı, sevgi tam olsaydı düşmanın yoksa kardeşinde mi yok denmezdi, sevgi tam olsaydı sokak çocukları sokaklarda üşümezdi, sevgi tam olsaydı hapishaneler yapılmaz,  marifetmiş gibi er meydanları kurulmazdı, sevgi tam olsaydı üstünde en fazla elli sene yaşayacağı topraklar için insanlar susup silahlar konuşmaz, et et üstüne yığılmazdı. Sevgi tam olsaydı bir elmanın iki yarısı olan eşler ayrılıp ta, gücü başkasına yemeyen çocuklar boynu bükük, çaresiz, konmasız, her türlü acıya maruz kalmazdı.

Saygı(hak)  sevgiden önce gelmeliydi, sevgi ,benden  önce gelmeliydi.” SAYGI,SEVGİ, BEN” olmalıydı. Fakat biz önce ben diyoruz, sora sevgiyi bulduk sanıyoruz, sonda saygıyı(hakkı) arıyoruz arkasından da  bütün alem olarak kaosları yaşıyoruz. Hakkı korumadan, sevgiyi bulmadan, beni nasıl yaşaya biliriz.

Eğer böyle olsaydı insanlar yaşlanıp ta yalnız kalmaktan korkmazlardı. Kapılar kilit aramazdı. Sınırlar çizilip muhafızlar dikilmezdi. Savaş destanları yazılmazdı. İnsanların yarısı açlıktan, yarısı da oburluktan ölmezdi. Hak hukuk sevgi nedir bilinseydi, belki de Cennet, Cehennem bile yaratılmazdı.Sırf “ben” sevgiden önce geldi diye bütün dünya alem kan ağlamazdı.Eğer sevgi tam olsaydı din savaşları, toprak savaşları, ekmek savaşları olmazdı. Çünkü hepsinin de sevginin kaynağı olan Allahtan geldiği ve yine onun olduğu bilinirdi.

Toprak hangi uğruna savaşa itibar etmişte, onun olmuş, sonunda çürütmemiş. Ekmeğe kim doymuşta bir daha acıkmamış, hangi ölen yanında bir paça ekmek götürmüş, mal götürmüş, sevgiyle, ibadetle, sevapla, giden var ama bir parça  malla, toprakla giden yok.

Sevgi sanatı sanatçıdan ötürü sevmek, saymak,anlamaktır.Eserin sahibini bilmektir.Tıpkı sana iyilik edenin hatırını nasıl güdersen, sana bütün nimetleri verenin hatır gütmektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.