""

STK ile Üniversitenin işbirliğinden elde edilecek kazanımlar « Yeniufuk Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 05:13

STK ile Üniversitenin işbirliğinden elde edilecek kazanımlar

STK ile Üniversitenin işbirliğinden elde edilecek kazanımlar
Son Güncelleme :

06 Kasım 2018 - 7:00

Üniversiteler bir şehrin olmazsa olmazıdır… Çünkü gelişmesinin ve kalkınmasının en önemli lokomotifi her zaman eğitim kurumları olmuştur.

Bu anlamda Yozgat’ın Üniversiteye ne kadar ihtiyacı varsa Üniversitenin de Yozgat’a ihtiyacı olduğunu unutmamak lazım… Yozgat’ın üniversitesiz ne gelişmesi ne de kalkınmasını mümkün görmediğim gibi, aynı durum Üniversite içinde geçerlidir.

Bu durumda her iki tarafından birbirinden destek alması ve ortadaki gücü doğru kullanması gerekmektedir. Başta Valilik ve Belediye olmak üzere il genelindeki bütün kurum ve kuruluşların Üniversite ile işbirliği aynı zamanda güç birliği yaparak, gelişmesini, kalkınmasını sağlaması gerekmektedir.

Bu konuda geçtiğimiz hafta yapılan önemli bir çalışma gazetelere haber konusu oldu… Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası ile Bozok Üniversitesi arasında sektörlerin sorunlarının üniversite-iş dünyası işbirliği kapsamında çözümüne ilişkin çalışmalar yapılacak.

Daha önceden bu anlamda belli başlı birkaç çalışma oldu ama devamı sağlanamamıştı… Bu sefer tarafların daha ciddi bir adım attığını düşünmek istiyorum…
Yozgat’ta uzun yıllardır beklenen sanayi-üniversite işbirliğine yönelik atılan bu adımın ne kadar önemli olduğunu bir defa ifade etmekte fayda görüyorum. Dolayısıyla Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile Bozok Üniversitesi, sektörel gelişim ve kalkınmaya akademik destek çalışmasını önemsiyorum.

Bu anlamda Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası arasında ile Bozok Üniversitesi arasında Üniversite-Sanayi İşbirliğini tüm alanlarda geliştirmek ve bu anlamda iki kurum arasındaki eğitim ve danışmanlıkla ilgili faaliyetleri yürütmek amacıyla toplantı düzenlendi.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çelik ve beraberindeki heyet Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey’i ziyaret etti. Samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan görüşmede üniversite-sanayi işbirliği konuşuldu. Yozgat’ta uzun yıllardır beklenen üniversite-sanayi işbirliği için adımlar atılırken, TSO meslek komitelerinin sorunlarına ilişkin çalışmalar yapılacak. Bozok Üniversitesi ve TSO meslek komiteleri üyelerinin yer alacağı komisyonlar kurularak ortak projeler hazırlayacak. Oluşturulacak komisyonlar sektörel sorunlar ve çözümleri için projeler hazırlayacak ve uygulamaya koyacak.

Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Oda Başkanı Sinan Çelik, “Yozgat’ta, üniversite ve özel sektör işbirliği yıllardır konuşulmuştur. Ancak, bir türlü eyleme geçirilememiş. Yozgat’ta gelişen birçok sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu belirledik ve bu konuyu Rektör hocamızla paylaştık. Her zaman olduğu gibi bu alanda da bizlere destek vereceklerini ifade etti. Bu işbirliği çalışmamız da atacağımız adımların başlangıcı olacaktır” dedi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, üniversitelerin artık bulundukları bölgelerin kalkınmasında ve ihtisaslaşmasında önemli roller üstlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Karacabey, günümüzde, etkin bir üniversitenin büyüyüp, gelişmesi için sadece devlet kaynakları ile beslenmesinin yeterli olmadığına da dikkat çekerek, üniversitelerin aynı zamanda bulunduğu şehir tarafından sahiplenilmesi, üniversite-şehir bütünleşmesinin de sağlanması gerektiğine işaret etti. Karacabey, ‘’Bu anlayışa göre, üniversitelerden, bulundukları bölgelerin, şehirlerin ve ülke kalkınmasının lokomotifi olması beklenirken, şehir halkının da üniversiteyi her açıdan benimsemesi ve sahiplenmesi istenmektedir. Yozgat Bozok Üniversitesi olarak, bulunduğumuz şehirle bütünleşmeye ayrı bir önem veriyoruz. Değerli Yozgat halkımızın, buradaki kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarımızın da bu bilinçle hareket ettiğini düşünüyoruz” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.