""

TAŞERON DÜZENLEMESİ VE KARIŞIK KAFALAR! « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 01:14

TAŞERON DÜZENLEMESİ VE KARIŞIK KAFALAR!

TAŞERON DÜZENLEMESİ VE KARIŞIK KAFALAR!
Son Güncelleme :

05 Ocak 2018 - 7:00

Yozgat’ta sayıları binlerle ifade edilen taşeron çalışanları, evrak temin etmek için kurumlara akın ediyor…

Nüfus, SGK gibi kurumlarda şu günlerde yaşanan yoğunluğun sebebi, taşeron düzenlemesinden kaynaklanmaktadır…

Bu küçük ama önemli hatırlatmadan sonra devam edelim…Taşeron düzenlemesi bir milyon 20 bin taşeron çalışanı, sözleşmeli kamu işçisi haline getirecek. Başvuru süreci 12 Ocak’ta bitecek. Taşeron çalışanlar, başvuru formlarını ellerine alıp, doldurup teslim etme aşamasındalar. Ancak, kafaları biraz karışık. Ne tür metinler imzalayacaklarına, nelerden feragat edeceklerine, düzenlemenin kimleri kapsayacağına dair ciddi soruları var.

Sosyal medya mesajlarından, karşılıklı yapılan sohbetlerden, kafa karışıklığına sebep olan asılsız bilgilerden yola çıkarak yetkililere sorulması gereken O kadar soru var ki hangisinden başlasam bilemedim.

Ama dün ulusal gazetelerin köşe yazarlarını okurken, Deniz Zeyrek’in aynı konu üzerinde durduğunu ve Bakan Jülide hanımla görüşmeleri dikkatimi çekti…

Yeni bir yazı kaleme almak yerine paylaşmayı uygun buldum…Cevabı net olmamakla birlikte en çok konuşulan en önemli soru ile devam edelim:

– Çalışanlar bugüne dek şirketlerde biriken kıdem tazminatlarından vaz mı geçmek zorunda?

Hayır, değiller. Feragat edecekler gibi algıladılar ama kıdem tazminatı kazanılmış haktır. İş yasalarında vardır. Kıdem tazminatından feragat etme zorunluluğu yoktur. Çalışanların, daha önce çalıştıkları taşeron şirketlerle herhangi bir şey imzalamayacaklar.

– Peki biriken kıdem tazminatlarını önceden çalıştıkları şirketlerden mi alacaklar?

Bu konuda da taraflara bildirdik. Alınan tüm araç gereci kamu alacak ya da kiralayacak. Bu konudaki çalışma şu anda yapılıyor. Sonuçta aynı araç gereçleri, kıyafetleri kamuya geçince de kullanacaklar.

– Sınavla, güvenlik soruşturmasıyla bazı çalışanların işlerini kaybedeceği endişesi var. “Kadro beklerken işimizi kaybedeceğiz” diyorlar.

Bu konuda birçok kez açıklama yaptık. Sınav yaptıkları işle ilgili olacak. Şunu kimse unutmasın. Kamuya işçi almak zor bir süreç. Ben bakanlığıma zorlukla kadro alabiliyorum. Lise mezunlarını KPSS ile alıyorum. Maliye bakanlığını ikna etmek ne zor bilirsiniz. Bu nedenle boşalacak kadroyu doldurmak gerçekten  zor olacak. Kamunun bu çalışanlara acil ihtiyacı var ve kadro boşalırsa, kaybedilirse yenisini almak beş altı ay  sürebilir.

 

Ben en önemli soruları ve Bakan Sarıeroğlu’nun yanıtlarını burada özetlemeye çalıştım. Hala soru işareti olan varsa, Çalışma Bakanlığı “altisveren.com” adresinde sıkça sorulan bütün soruları yanıtlamış ve bütün mevzuatı yayınlamış.

Gördüğüm kadarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, çok hassas bir çalışma yapıyor ve taşeron düzenlemesinin başarıyla hayata geçirilmesini kendisine iş edinmiş. Sendikalarla, belediyelerle, taşeron çalışan kamu kuruluşlarıyla bire bir görüşüyor, ortaya çıkan sorunları aşmaya çalışıyor.

Neticede, meselenin ucunda “kul hakkı” var ve kimsenin hakkının kimseye geçmemesi için bu hassasiyetin devam etmesi gerekiyor.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.