""

ÜRETİMİ VE ÜRETCİYİ BEKLEYEN TEHLİKE « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 16:26

ÜRETİMİ VE ÜRETCİYİ BEKLEYEN TEHLİKE

ÜRETİMİ VE ÜRETCİYİ BEKLEYEN TEHLİKE
Son Güncelleme :

07 Kasım 2017 - 7:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, Yozgat’ı ziyaret etti. Ziraat Odası’nın düzenlediği toplantıya katılarak, burada tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyleyerek ithalatın bir an önce önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yeterli destek sağlanamadığı takdirde çiftçilerin üretimi sürdüremeyeceği uyarısını yapan Gamzeli, yapısal sorunların devam ettiğini açıkladı.
Yozgat, bilindiği üzere tarım ve hayvancılıkta ülkenin önemli İl’lerinden birisi konumundadır. Her ne kadar bu önemli konum şimdiye kadar kendini ortaya koymamış olsa da resmi rakamlar böyle göstermektedir.

Yozgat’ın önemli bir İl olmasından dolayı bazı önemli açıklamalarda buradan yapılmaktadır. Bu anlamda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, ihracat desteklenirken ithalata da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, tarımda yerli üretimin desteklenmesi, üretim açığı olan ürünlere ağırlık verilmesi ve ithalatın önlenmesi gerektiğini söyledi.

Satılan ürün kadar ithalat yapılıyorsa döviz gelirleri açısından bir anlamı olmadığına işaret eden Gamzeli, “Tarımda yerli üretim desteklenmeli ve ithalat önlenmeli” ifadesini kullandı. Gamzeli, “2014’te 5,6 milyar dolara kadar çıkan tarım ve gıdada dış ticaret fazlası, 2016’da 5,2 milyar dolara düştü. 2016’nın Ocak-Eylül döneminde tarım ve gıdada 3,2 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, 2017 yılının aynı döneminde 2,65 milyar dolara indi. İthalat ile ihracat arasındaki makas kapanıyor. Önlem alınmalı, rekabet koşulları sağlanmalı, ihracat desteklenmelidir” dedi. Gamzeli, çiftçilerin geçim sıkıntısı yaşadığını dile getirdi.

Tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiğini, yeterli destek sağlanmadığı takdirde çiftçilerin üretimi sürdüremeyeceğini söyleyen Gamzeli, şöyle devam etti: “Çünkü yapısal sorunlarımız var. Arazilerimiz çok parçalı, işletmelerimiz verimli üretim yapacak büyüklükte değil. Çok sayıda küçük parsele sulama altyapısı kurmak maliyeti inanılmaz şekilde artırıyor. Küçük parsellerde etkin şekilde tarım makine ve ekipmanı kullanılamaz. Parselleri birleştirip işletme büyüklüklerini artırmamız lazım.

Arazi toplulaştırması bu açıdan çok önemli. Arazilerinin parçalanmasını önleyecek miras hukukunu değiştiren Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu hayati bir kanun.”

Gamzeli, sulama altyapısıyla ilgili sorunlara değinirken de “Hala sulama altyapısını tamamlayamadık. Teknik ve ekonomik olarak sulanabilir alanlarımızın dörtte birini sulayamıyoruz.

Sulama altyapısı tamamlanmış olan alanları ise yüzde 60’a varan oranda su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerine geçirmemiz, eskimiş altyapıyı değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.