""

UYARILARI GÖRMEZDEN GELMEYİN « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 14:15

UYARILARI GÖRMEZDEN GELMEYİN

UYARILARI GÖRMEZDEN GELMEYİN
Son Güncelleme :

03 Ocak 2018 - 7:00

Toplumun can ve mal güvenliğini tehdit eden bir takım unsurlar hakkında kurum ya da kuruluşlardan zaman zaman yetkililer, uzmanlık alanları ile ilgili bilgi paylaşımında bulunarak bir takım uyarılar yaparlar…

Bu uyarılar kimi zaman bir tehlikeyi önler, kimi zaman da hayat kurtarır. Fakat birçok önemli uyarı kimi zaman dikkate alınmadığı için telafisi mümkün olmaz, can ve mal kayıpları yaşanır.

Malum mevsim kış, bu aylarda en çok soba zehirlenmeleri söz konusu olduğu için ilgili kurumlardan hemen hergün bir uyarı yapılmaktadır.

Bu konuda Yozgat Belediyesi İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, vücuda girdiğinde 30 saniye ile 3 dakika arasında insanların ölümüne sebep olabilen karbonmonoksit gazına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Yozgat Belediyesi İtfaiye Müdürü Eyüp Albayrak, havaların soğumasıyla beraber soba ve kombilerden kaynaklı zehirlenme vakalarının arttığını belirterek, soba, baca ve kombilerin kullanımı konusunda vatandaşları daha hassas ve dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Bu açıklamanın devamında ise şu bilgiler yer aldı: “Aynı zamanda renksiz ve kokusuz oluşu ve 5 duyu organı ile fark edemeyeceğimiz bir gazdır. Sobaları yakarken özellikle kovanın 3’te 2’sini doldurmamız gerekiyor ki 3’te 1’lik hava boşluğu kalsın. Halk arasında yanlış bir anlayış var. Boruları ne kadar çok dolaştırırsak oda o kadar ısınır mantığı yanlıştır. Bacanın iyi çekebilmesi için tek dirsek ve yakın bir mesafe ile sobamızı bağlamamız gerekiyor. Eğer bu doğalgaz ise temizlememiz gerekiyor. Baca boruları gözden geçirilmelidir. Eğer bu ihmal edilirse, baca borularında kuşlar yuva yapabiliyor. Eğer böyle bir şey olursa çok sağlıklı bir yanma oluşmaz ve dolayısıyla doğalgazın içeriye karbonmonoksit verme ihtimali yükselir. Soba bacaları yetkili kişilerce temizletilmeli ve katı yakıt yakılıyorsa yılda iki sefer periyodik olarak temizletilmeli. Ticari işletmeler, özellikle lokantalar ve fırınlar bunu 3 ayda bir tekrar etmeliler. Yangın çıkış sebeplerinden bir tanesi de baca yangınlarıdır. Bacaların o açıdan izolesi ve temizlenmesi önemlidir” dedi.

Doğalgazda çoklukla ihmal edilen menfez konusuna de değinen Albayrak, “Menfezler, zorunlu olarak açılmasına rağmen vatandaşlarımız tarafından kapatılıyor. İçeriye soğuk hava gelir diye koli bandıyla menfezleri kapatıyorlar. Bu çok tehlikelidir. Hem doğalgaz kaçırmasında hem de karbonmonoksit gazı havadan hafif olduğu için yukarıda birikecek ve siz menfezleri kapatırsanız bunun tahliyesini engellemiş olacaksınız. Uyur vaziyette buna maruz kalınırsa ve yeterli konsantrasyon olursa kişinin ölüm riski artmaktadır. Karbonmonoksit gazını hissedemediğimizden dolayı kana karışır ve havada yeterli konsantrasyon varsa 30 saniye ile 3 dakika içerisinde kişi hayatını kaybedebilir. Öyle bir duruma maruz kalındığında oda derhal havalandırmalı ve hasta yere yakın düzeyden dışarı çıkarılmalı. Hasta temiz bir ortama alınmalı ve üşümemesi için üzeri örtülmeli. Bunun yanında özellikle bölgemizde elektrikli ısıtıcılar daha çok kullanılmakta ve dolayısıyla bu ısıtıcılar eğer gevşek prizlere bağlı ise bir prize yükünden fazla elektronik cihaz bağlanmış ise elektrik kontakları ve ısıtıcılardan kaynaklı yangınlara rastlamaktayız dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.