""

Yozgat eğitimimizin durumu « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 11:16

Yozgat eğitimimizin durumu

Yozgat eğitimimizin durumu
Son Güncelleme :

13 Kasım 2023 - 16:39

Yozgat’ta özellikle son yıllarda modern okul binalarında eğitim verilmesine rağmen bir türlü hedeflenen başarıyı yakalayamadık. Bunun pek çok sebepleri olsa da en önemli sebebi bence eğitim sisteminin kalıcı ve ileriye dönük planlanmasının yapılamamasıdır. Her yeni dönemde, Milli Eğitim bakanları kendi vizyonlarını yansıtan değişiklikler yaparak, eğitim programlarını yeniden düzenliyor, bu durumda eğitimciler başta olmak üzere öğrencileri de olumsuz yönde etkiliyor.

Son yıllarda bozulan ekonomik tablo, eğitimde büyük bir engel teşkil ediyor. Aileler, okul servisi, yemek masrafları, ders malzemeleri gibi ek maliyetleri karşılamakta bir hayli zorluk yaşıyor. Bu sorunu ancak refah seviyemizin,  alım gücümüzün artması ve ekonomimizin düzelmesi ile aşabiliriz.

Yozgat’ta gazetecilik mesleğine başladığımdan bu yana pek çok Milli Eğitim Müdürü gördüm. Hepsinin de ortak gayesi il eğitim başarı seviyesini yükseltmekti. Bunda muvaffak oldular mı diyecek olursak elbette bulunduğumuz sıralamanın 1-2 tık üzerine çıkamadık. Bu durum sadece öğretmenlerin ve yöneticilerin sorumluluğunda değil elbette,  toplumun tüm kesimlerinin katkıda bulunması gereken bir alan. Bunu geçtiğimiz gün Yozgat basını ile bir araya gelen Sayın Valimiz Mehmet Ali Özkan’da  “eğitim alanı toplumumuzun tamamını ilgilendiren ve hepimizin sorumlu olduğu bir alan diyerek “ dile getirmişti.

İl Milli Eğitim Müdürü Sayın İsmail Altınkaynak’ın göreve başlaması umut verici. Ancak, önemli olan sadece yönetici değil, ekibin de nitelikli olması. Kararlar, performansa dayalı olmalı, herkes sorumluluk almalı ve gerektiğinde hataları düzeltmek için çaba göstermeli. Bu, ancak liyakatin ve performansın önemsendiği bir sistemle gerçekleşebilir.

Fakat eğitim gibi önemli kurumların başında bulunan yöneticinin de ekibinin iyi olması gerekir. Peki, bu işler böylemi oluyor. Sadece Milli Eğitim de değil, diğer kurumlarda da durum aynı, farklı olmuyor. Aslında farklı olması gerekir ki, fikirler yarışsın, ortak kararlar alınsın doğru olan ne ise onun üzerinde çalışılsın. Gelin görün ki siyaseten ya da benzer sebeplerden dolayı kaptan, yardımcılarını seçemiyor, elindeki imkanlarla gemiyi yürütmeye çalışıyor. Netice itibariyle de istenilen hedefe ulaşılmıyor ve olan tabi yöneticiye ve şehre oluyor.

Halbuki yönetici kendi yakın çalışma arkadaşlarını kendisi belirlese. Kişisel ilişkiler doğrultusunda atanan yardımcılar ve şube müdürleri, istisnalar hariç hangi çalışmada performans sergileyerek kurumlarının adını öne plana çıkarmıştır. İlgili bürokratlar  yaptıkları veya yapacakları işlerin arkasında durmalı, inisiyatif almalıdır. Öyle yanlış şeyler yapıyorlar ki, yanlışı yapan kişi basit bir işi dahi düzeltmek için kendini sorumlu tutmuyor ve sorumlu tutmadığı gibi üzerine de almıyor. Aslında burada bir suçlu aramak gerekirse suçu bu gibi kişileri bürokrasi de sorumluluk almaya teşvik eden, referans olanlarda aramak lazım. Eğer liyakate ve doğru seçimlere vurgu yapılır, görevlere layık olan kişiler getirilirse ancak istenilen başarıyı yakalayabiliriz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.