""

Yozgat’ın sorunları belli « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 14:42

Yozgat’ın sorunları belli

Yozgat’ın sorunları belli
Son Güncelleme :

16 Ekim 2023 - 17:02

Yozgat’ın sorunları belli, yeniden keşfetmeye gerek yok tabi ki, ancak sorunların karşısında durarak ve bu sorunları doğru analiz ederek çözüme kavuşturmalıyız. Şehrimizde; tarım, hayvancılık, eğitim ve sağlık gibi temel sektörlerde önemli adımlar atılmalıdır. Ancak bu adımları atmada yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak hep birlikte sorumluluk taşımalıyız.

Son yıllarda Türkiye, ekonomik ve sosyal anlamda zorlu bir süreçten geçiyor. Artan enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artış, özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için büyük bir sıkıntı kaynağı haline geldi. Kış mevsimine girmek üzereyiz hal böyle olunca giderlerde yaz aylarına göre iki kat artacak ve bu durum ekonomik anlamda vatandaşımızı daha da zorlayacak.

Yozgat, tarım ve hayvancılık için oldukça elverişli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, bu sektördeki sanayileşme eksikliği şehrin büyümesini sınırlıyor. Özellikle kırsal bölgelerde, genç nüfusun neredeyse yok denecek kadar azalması dikkat çekiyor. Bu durumun pek çok nedeni bulunuyor. Geçmişte her köyde binlerce küçükbaş ve yüzlerce büyükbaş hayvan bulunurdu. Ancak, günümüzde bu hayvan sayıları düşmüş durumda ve çoban bulma konusunda Afganlılar göze çarpıyor. Çünkü köylerde genç nüfus kalmadı.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Açıkgöz’ün konuyla ilgili tespitleri, bu sorunların vurgulanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Başkan Açıkgöz’de tarım ve hayvancılığın son yılardaki durumunu sürekli dile getirerek yetkililere uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyor. Ancak ekonomik tablo, sadece tarım ve hayvancılıkla ilgili değil. Ekonomideki olumsuz gelişmeler, üretimi ve çiftçiyi de büyük ölçüde etkiliyor. Yüksek mazot ve gübre fiyatları, artan hayvan yemi maliyetleri besicileri zor durumda bırakıyor. Hal böyle olunca, çiftçi ve üreticilerde mecburen küçülmeyi veya hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyor.

Teşviklerin yetersiz olduğu maliyetlerin arttığı bu dönemde, çiftçiler ve üreticiler zor şartlarda üretim yapıyor.  Özellikle akaryakıt indirimlerinin yatlara sağlanması ve hala üretim yapan çiftçilere sağlanmaması sorgulanacak bir durumdur.

Aynı şekilde eğitimde, sağlıkta da diğer alanlarda da benzer sorunlar yaşanıyor. Ülkemizde ilk açılan şehir hastanesi adeta 5 yıldızlı otel konforunda hizmet sunuyor. Fakat hastanede hekim sıkıntısının bir türlü çözüme kavuşamaması vatandaşların haklı tepkisine neden oluyor. Burada bir hakkı teslim etmek gerekirse oda başhekimin özverili ve gayretli çalışmasıdır. Elinden gelen bütün çabayı sarf ediyor ve kendisi zaman zaman poliklinik hizmeti de veriyor. Ama buna rağmen bir türlü hekim açığı sorunu giderilemiyor. Bu başhekimin sorunu değil, burada görev il sağlık müdürlüğüne, il yöneticilerine ve Yozgat milletvekillerine düşüyor.

Bir diğer ve önemli sorunlardan birisi de Yozgat’ımızın eğitim kalitesinin istenilen seviyeye ulaşmaması. Eğitimde de maalesef Yozgat olarak istenilen başarıyı yakalayamadık. Modern okul binaları inşa edilse de, eğitim kalitesi hedeflenen noktaya ulaşamadı. Sınır komşumuz olan Kırşehir yıllardır ilk 10’nun içinde yer almasına rağmen biz ise yıllardır 66 plakası altında eğitim seviyemizi sürdürüyoruz. Bu konuda da ciddi atılımlar değerlendirmeler yapılmalıdır. İl Milli Eğitim Müdürü göreve yeni başladı. Umarım nerde ne gibi eksikliler var ve bu eksikliklerin giderilmesi adına önemli çalışmalar yapar. Daha pek çok alanlarda da benzer sıkıntılar var. Sorun belli, çözümde belli.  Ama uygulamada biran önce ciddi adımların atılması ve buna yönelik çalışmaların yapılması gerekir. Kalın sağlıcakla.!!!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.